Европейският парламент приема кандидатури за свои училища посланици

Публикувано:
07:32ч / 05.09.2018г
Брой прочитания:
166
Брой коментари:
0
Европейският парламент набира кандидатури от училища, които желаят да се включват в образователната му програма, насочена към ученици от средни и професионални училища, през учебната 2018 – 2019 г. Крайният срок е 17 септември т.г.

За трета поредна година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна инициатива – Програмата за училища посланици на Европейския парламент, която е насочена към ученици от средни и професионални училища. Тя цели да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и Европейския парламент като институция, която представлява гражданите на ЕС и с която те могат да си взаимодействат, за да се включат активно в създаването на европейския дневен ред.

И през тази учебна година Програмата се провежда в цялата страна, като броят на допуснатите до участие учебни заведения ще бъде 40. Кампанията за кандидатстване започна на 3 септември, а заявки за участие ще се приемат до 12:00 часа на 17 септември 2018 г. За повече информация можете да посетите уеб-страницата на Информационното бюро www.europarl.bg.

Учебната програма за училища посланици на Европейския парламент се ръководи от най-малко един преподавател за всяко участващо училище, като ЕП осигурява обучения за това как работи Програмата, за ролята и дейностите на Европейския парламент и предоставя подходящи учебни материали. В края на годината участващите училища, които отговарят на изискванията на Програмата и са осъществили желаните дейности, ще бъдат сертифицирани като училища посланици на ЕП и ще получат специален плакет. Учениците от най-добре представилото се училище ще имат възможността да пътуват до Страсбург в рамките на програма „Евроскола“ на ЕП, а най-активните преподаватели – да участват в организирани в Брюксел или Страсбург семинари за учители от целия Европейски съюз.

Пълната новина на страницата на Европейския парламент в България и информация за условията
Онлайн формуляр за кандидатстване

Източник: Информационно бюро на Еевропейския парламент