2016-та – година на „Марсилезата“

Публикувано:
13:29ч / 14.07.2016г
Брой прочитания:
502
Брой коментари:
0

По повод 180-годишнината от смъртта (през 1836 г.), на Руже дьо Лил, автор на песента, станала химн на Франция, президентът Франсоа Оланд обяви през септември м.г. 2016-та за година на „Марсилезата“. По този повод министерствата на отбраната и на образованието на Франция подготвиха целогодишна програма, включваща научни, културни и артистични прояви, със специална насоченост към младите хора, за да бъде припомнена историята на „Марсилезата“ и връзката й с републиканските корени на страната.

През април филмът на Жан Реноар „Марсилезата“, поръчан от Народния фронт през 1938 г., беше прожектиран едновременно в киносалоните на различни френски градове – Париж, Страсбург, Марсилия и др. Прожекции на същия филм ще има и днес, по повод националиня празник на Франция 14 юли, в столицата и на други места в страната.

От юни до октомври 2016 г. Музеят на армията организира в Дома на инвалидите изложба, посветена на „Марсилезата“. През цялата учебна година учениците и студентите ще имат специални часове за изучаване на създаването, съдържанието, символиката и съвременните измерения на френския химн. На тази тема през декември ще бъде организирана научна конференция с участието на известни учени.

Руже дьо Лил, който е военен, но също така поет и композитор, написва песента, наречена по-късно Марсилеза, за Ренската армия в Страсбург през 1792 г., когато Франция обявява война на австрийската Хабсбургска монархия. По това време европейските монархии се опитват да потушат френската революция. През юли същата година пристигащите от Марсилия отряди на френската Национална гвардия маршируват по парижките улици с тази песен на уста. Затова е наречена „Марсилезата“.

Обявена е за химн на Франция 14 юли 1795. През 1804 г. по време на Империята е изоставена. През революционната 1830 г. я припомня композиторът Ектор Берлиоз като я оркестрира с посвещение на Руже дьо Лил. През 1879 г., песента става отново химн на Франция.

На 14 юли 1915 г. урната с праха на Руже дьо Лил е пренесена в Дома на инвалидите в Париж.

 

 

Източник: www.education.gouv.fr