Маратон по четене на френски език на 16 март 2019 г.

Публикувано:
16:34ч / 15.03.2019г
Брой прочитания:
126
Брой коментари:
0

Международната организация на франкофонията (OIF), чрез своето Регионално бюро за Централна и Източна Европа (BRECO) в Букурещ и Регионалния център за Централна и Източна Европа (CREFECO) в София, организира шестото издание на Маратона по четене на френски език. През 2019 г. той ще се проведе едновременно в няколко страни от Централна и Източна Европа в събота, 16 март, от 10 до 18 часа. Участниците ще четат един след друг откъси от романа „Теа на реките“ от Жан-Марк Турин, спечелил Наградата на петте континента (le Prix des cinq continents), която се дава за книга в проза, написана на френски език за 2018 г.

В София Маратонът по четене ще се състои в Литературен клуб „Перото“, НДК. Може да се запишете за участие в четенето тук.

В Армения ще се проведе в Алианс Франсез, а в Румъния – в букурещката книжарницата „Киралина“.

Маратон по четене на френски език ще има и в Република Македония, Република Молдова, Косово, Албания.

Жан Марк Турин, авторът на романа „Теа на реките“, който ще бъде четен тази година, живее и работи в Брюксел.  Казва за себе си, че обича „да майстори“. От 1978 г. насам е бил режисьор на филми, сред които и художествени, и на радиодокументалистика. Работил е с Маргьорит Дюрас и Жан Масколо („Децата“, 1984). Десет години от професионалната му биография са свързани с програмата France Culture на Радио Франс. „Теа на реките“ е третата му книга, публикувана от издателство Esperluète, след „Foudrol“ (2005 г.) – роман за Първата световна война, и „Liên de Mê Linah“ (2014 г.), чиято тема е страданието на жертвите на диоксин във Виетнам.

CVT_La-Theo-des-fleuves_8949Резюме на романа „Теа на реките“:
Старата Теодора вече не може да ходи и не вижда. Но тя си спомня и разказва. Разказва ни за живота си, за своите срещи, влюбвания, надежди, за своите скитания, драми и разочарования. Теодора е дете на реката. Родена ромка в зората на двадесети век, тя е живяла няколко живота. Войни, комунизъм, потисничество – романът разказва историята на ромите, която се преплита с тази на столетието.

Текста може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

 

Източник: CREFECO