Трети Международен ден на учителя по френски език в България

Публикувано:
14:34ч / 25.11.2021г
Брой прочитания:
220
Брой коментари:
0

Днес за трета поредна година ще бъде отбелязан Международният ден на учителя по френски език. По този повод в рубриката Francophonie на сайта ни публикувахме емоционалния текст на Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България. Тук поместваме превода му на български език:

Скъпи колеги, скъпи приятели,
Ето, че достигнахме до третото издание на Международния ден на учителите по френски език, въведен от френския президент Еманюел Макрон, за да се популяризира работата на преподавателите по и на френски език по целия свят.
Ще цитирам думите на патрона на това трето издание, писателят Ерик-Еманюел Шмит: „Човек е направен от избори и обстоятелства. Никой няма власт над обстоятелствата, но всеки има собствен избор.“ От нас зависи да изберем дали и как да продължим да упражняваме благородната си професия като учители по френски език. Всички наши дейности, осъществявани въпреки здравната криза и въпреки всички други ограничения, пред които сме изправени, доказват, че изборът ни е направен със сърцето. За пореден път показахме смелост и мотивация, дори упоритост, когато осъществявахме онлайн обучение, участвахме в конкурси, организирахме и провеждахме олимпиади и състезания,  коригирахме и оценявахме, като същевременно провеждахме нашите часове (присъствени, дистанционни, смесени). И всичко това, за да не лишаваме скъпите ни ученици от възможността да развиват и доказват своите знания, за да не ги оставяме да потънат в скука, демотивация и депресия.
Надявам се и ние да намерим изход от тази криза, обогатени с новите ни постижения в професионалното ни развитие като учители по френски език.
Благодарим ви за всичките ви усилия в полза на френския език в България и се надявам скоро да ви срещна при по-добри обстоятелства, във връзка с франкофонски дейности, но и по  всякакъв друг официален или приятелски повод. Желая ви много здраве, много смелост и чудесен празник!
Искам сърдечно да благодаря на нашите лоялни партньори – Международната организация на Франкофонията (OIF), Международната федерация на учителите по френски език (FIPF), Френското посолство в България, Посолството на Мароко в България, Посолството на Швейцария в България, Френския институт в България, Министерството на образованието и науката за подкрепата, която оказват на дейностите на нашата асоциация.

Вяра Любенова,
Президент на Асоциация на преподавателите по и на френски език в България (APFB)

В рубриката Francophonie на сайта ни може да прочитете оригинала на текста на френски език.

Източник: www.evropaworld.eu