Върни се в Соренто!

Публикувано:
08:34ч / 23.08.2020г
Брой прочитания:
502
Брой коментари:
0

ИТАЛИЯ – КОГАТО ИМАШ ХИЛЯДОЛЕТНА ИСТОРИЯ…

(Част 1)

На майка ми Христина, която възпита у мен любов към красивото и тайнственото.

Върни се в Соренто!

Италия е може би най-популярната туристическа дестинация в Европа, а не е изключено и в света. Да се чуди човек къде да отиде. Избрах си да се включа в някаква екскурзия до, така да се каже, „средната част” на Южна Италия. А такива, колкото щеш. Със самолет до Неапол, а оттам с автобус към Соренто. Групата ни е разнородна, но всички жадуваме да зърнем тукашните красоти. Името на този град свързвам с ангелския глас на едно момче – Робертино Лорети, което през 60-те години очароваше с изпълненията си на италиански канцонети. „Детето чудо” бе особено популярно у нас не само заради  изключителния си характерен тембър, но и защото бе приятел с тогавашните корифеи на съветската естрада Муслим Магумаев и Йосиф Кобзон. За съжаление след като „италианският славей”  влезе в пубертета и гласът му мутира, той почти се загуби от сцената. Разбира се, си спомням и прочута песен „Върни се в Соренто” , която милиони са си тананикали и продължават да си тананикат. „Не ме напускай, не ми причинявай такава мъка”. Това са думите на влюбения до полуда мъж, който умолява любимата си да се върне при него в Соренто. Песента са изпълнявали титани на оперното пеене като Бениамино Джили, Енрико Карузо, Лучано Павароти…

Нашият хотел е в селището Мета ди Соренто, което заедно с почти свързаното с него Пиано ди Соренто и самото Соренто образуват истинска брилянтна  огърлица по крайбрежието.

Когато човек иска да знае къде е попаднал, или разучава предварително  туристическите проспекти (за предпочитане!), или разчита на общата си култура. И двата източника информират, че Соренто е възникнал върху платото на едноименния полуостров, на висока над 50 метра отвесна скала. Първите заселници били елините (470-420г. пр. Хр.). Днес зърнахме на ръба на платото старите фамилни palazzo (дворци), сега петзвездни хотели. Тук е построил вилата си и първият римски император Октавиан Август (470-420 пр. Хр.). Оттук „бащата на отечеството” наблюдавал  спиращата дъха гледка към Неаполитанския залив и планината Везувий, лазурното море и корабите, които приближавали Соренто, и островите Капри и Иския. Негов е прочутият съвет към поданиците си: Festina lente ( Бързай полека). Да, наистина времето в Соренто тече по различен начин, южните звезди са толкова едри и толкова близки, а в топлите нощи в края на лятото се носи дъх на узрели смокини. И римският император Октавиан Август е бил заобиколен от любимите си смокинови дръвчета. Легендата разказва, че с пресни смокини, инжектирани с отрова, го е погубила съпругата му Ливия, за да освободи трона за доведения си син Тиберий.

Престояхме, макар и за кратко, в Соренто, усетихме какво означава популярната италианска фраза dolce far niente (сладостно безделие). Навред ухаеше на прочутото италианско кафе еспресо, caffe lungo (дългo), или caffe ristretto (късо). С удоволствие се шляехме по улиците, потъвахме в тишината на столетни черкви, пребивавахме в заведения със старинни фрески и се наслаждавахме на фасадите в неаполитанско жълто,  морско синьо и помпеанско (от Помпей) вулканично червено. Антични колони и балкони с цветя. Кокетни малки бутици.

А вечерта се настанихме на терасата на един ресторант на ръба на скалата , като се наслаждавахме на вкуса на изстудено просеко, на паста с морски дарове и се любувахме на залеза. Повечето ресторанти към луксозните хотели, имат собствена история и звездна клиентела. Казаха ни, че  тук са отсядали кралски особи –  принцът на Уелс и бъдещ крал на Обединеното кралство Уилям IV, австро-унгарската императрица Сиси, руската императрица Екатерина Велика, шведската кралица Виктория. И София Лорен, която е прекарала детските си години в околностите на Неапол. Гениални музиканти като Рихард Щраус и Енрико Карузо. Най-великият тенор на всички времена е бил влюбен в Соренто и прекарва последните дни от живота си в Гранд хотел „Екселсиор Витория” (на снимката вдясно).

Автор: Асен Милчев

 

Източник: www.evropaworld.eu