Годишна равносметка на AMOPA-Bulgarie

Публикувано:
13:28ч / 29.03.2017г
Брой прочитания:
608
Брой коментари:
0

На 28 март в сградата на Френския институт в София се състоя годишното общо събрание на AMOPA-Bulgarie. Това е Асоциацията на българите, носители на ордена на Академичните палми, който е третото по значимост френско държавно отличие след ордена на Почетния легион и ордена за заслуги. Орденът на Академичните палми е учреден от Наполеон I  през 1808 г. С него се удостояват французи и чужденци – университетски преподаватели, учители по френски език, както и хора, съдействали за популяризирането на френската култура.

Председател на АМОРА-Bulgarie е проф. д-р Анна Кръстева, от департамент „Политически науки“ на НБУ, Doctor honoris causa на Университета Лил 3, Франция, и гост-професор в много френски университети.

С приветствия към участниците в общото събрание се обърнаха Валери Драке, аташе по образователно сътрудничество във Френския институт в България, и Н.Пр. Александър Савов, посланик, отговарящ за Франкофонията в министерството на външните работи. Г-н Савов съобщи радостната вест, че доц. д-р Рени Йотова, ръководител на Регионалния франкофонски център за Централна и Източна Европа (CREFECO) със седалище в София, е спечелила международен конкурс, на който са се явили около 150 кандидати, и ще заеме поста директор на Регионалното бюро на Международната организация на Франкофонията (OIF) за Централна и Източна Европа със седалище в Букурещ. Това е поредното признание за професионализма на доц. д-р Рени Йотова и повод за гордост на цялата българска франкофонска общност.

В отчетния доклад за дейността на АМОРА-Bulgarie за едногодишния период след последното общо събрание проф. д-р Анна Кръстева се спря по-обстойно на най-значимото събитие, проведено на 20 март 2017 г. в министерството на външните работи на България – Международната конференция на тема „ПРАВОВА ДЪРЖАВА, ПРАВА И ЧОВЕШКА СИГУРНОСТ В ЕПОХА НА НЕСИГУРНОСТ“. Тя беше организарана със съдействието на МВнР от Амопа-България и Френския институт в България и други партньори и в нея участваха учени от пет франкофонски държави: Франция, Швейцария, България, Сърбия, Канада. Конференцията беше под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова. Проф. д-р Анна Кръстева обърна внимание на радостния факт, че с всяка година расте броят на партньорите, желаещи да съдействат на АМОРА-Bulgarie за провеждането на подобни престижни събития.

На общото събрание на 28 март бяха представени резултатите от ежегодните конкурси за ученически преводи от френски език, както и за илюстрации към тези преводи. Пресъстващите имаха възможност да се запознаят с платформата France Alumni-Bulgarie.

Бяха обсъдени организационни въпроси и идеи за бъдещата работа.

Пълния дневен ред на общото събрание може да прочетете в рубриката Francophonie на сайта ни.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук

Автор: Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu