Компактдискът „Отражения – поезия и музика“

Публикувано:
19:38ч / 02.11.2016г
Брой прочитания:
514
Брой коментари:
0

Компактдискът „Отражения – поезия и музика“ е създаден по едноименната книга с тристишия на Александра Ивойлова – на български и френски. В оригинално изграденото произведение композиторът Николай Добринов поднася проникновен прочит на стиховете. Цялостната композиция започва и завършва с песен – „Сега и винаги“ – близка до шансона, но и с елементи на джаза, а и с възможност за интерпретация в стил барок (Песента е създадена в съавторство с Николай Кесяков.). Изпълнителите: Александра Ивойлова – соло вокал, Николай Добринов – пиано, Георги Георгиев – тенор саксофон.

„Като вятъра през моя светъл прозорец,

като времето през тъмните мои стени

ти идваш.

Скрито е

в предпролетните дървеса

моето очакване.“

Основната част на творбата – „Отражения“ – е емоционално-философски разказ в музика и поетично слово за житейския път на човека. Лаконичното пространство на тристишията (хайку) обхваща разнообразни теми: време, преходност и вечност, природа, любов, вяра, сезони … Тук звучат инструментални фрагменти (Н. Добринов) в изпълнение на оркестър Симфониета – София с диригент Свилен Симеонов. Музикалната картина се допълва от изразителни електронни звучности. Рецитация на български – Иван Налбантов, на френски – Александра Ивойлова.

Звукозапис – Студио ЗИНО-ЕМ

Компактдискът е издаден в памет на фаготиста Михаил Ковачев.

Разпространение – Музикална книжарница на СБК, ул. „Иван Вазов“ 2, тел. +3592 9881 560, +359 877 955

Александра Ивойлова: Идеята за създаването на диска е обща – моя и на Николай Добринов. Отдавна имах желание за подобно произведение – поезия и музика. Именно това е направил композиторът – не стихотворения с музикален фон, а единна творба. Задълбочена интерпретация на поетичния текст. Н. Добринов е композитор с нестандартни идеи, с богата фантазия и многостранно творчество. Много повече романтик, отколкото прагматик. Сигурно затова си допаднахме. Работата с целия творчески състав беше особено приятна. Щастлива съм, че можах да чета стиховете си с Иван Налбантов – актьор и поет, който не се нуждае от представяне. Неговият дълбок, темброво наситен глас, усетът му за същината на поезията, която интерпретира, му дава възможност за богата нюансировка – от тихите деликатни динамики до острите акценти и сурова звучност. Тристишията са пределно лаконични поетични пространства – и за трактовката им е важен детайлът, точният акцент. Само така смисълът достига до слушателя. В записа на песента участва и чудесният саксофонист Георги Георгиев. Неговите импровизации придават носталгичен нюанс на цялата творба.

Самата книга „Отражения“ е издадена преди десетина години. А ето че сега има нов живот. Нов прочит. Преди написването й дълго търсих друга форма за изказ на моята житейска философия – форма по-лаконична от стиховете, които пиша. Така, натрупвайки идеи, ръкописът на „Отражения“ се роди изведнъж – за месец. По това време (2002) се свързах и с българското хайку общество, от което съм част до ден днешен. Все пак книгата не е издържана изцяло в естетиката на хайку. Тогава не това беше стремежът ми.