Моцартова програма в зала „България“

Публикувано:
09:19ч / 12.01.2020г
Брой прочитания:
136
Брой коментари:
0

На 12 януари Софийската филхармония отдава почит на еднин от най-известните композитори на всички времена – Волфганг Амадеус Моцарт. Под диригентската палка на Константин Илиевски ще прозвучат увертюрата към операта „Царят Пастир“, Концерт за пиано и оркестър № 9 със солист  Жан-Марк Луисада и Коронационна меса, в която ще чуем Националния филхармоничен хор и солистите Евгения Ралчева – сопран, Олга Михайлова-Динова – мецосопран, Георги Султанов – тенор и Пламен Бейков – бас.

LUISADA Известният френски пианист  Жан-Марк Луисада учи пиано в училището „Йехуди Менухин” в Лондон, след като завършва Националната музикална консерватория в Париж в класа на Доминик Мерле през 1977 г. с първа награда по пиано. Той е лауреат на международните конкурси „Дино Киани” и „Фредерик Шопен” във Варшава. Работил е в майсторски класове с Паул Бадура-Скода, Никита Магалоф, Владо Перлемутер,  Дениз Ривие, Марсел Чиампи и др. Луисада концертира в прочути зали като „Плейел” и „Гаво” в Париж, „Алис Тъли Хол Линкълн Център” в Ню Йорк, „Уигмър хол” в Лондон, „Сатори хол” в Токио и др. Негови компактдискове са издадени от „Дойче грамофон” и „Сони”. Пианистът е сред най-добрите изпълнители на музиката на Фредерик Шопен. Испанският режисьор Алехандро Аменабар избира неговата интерпретация на Шопен за саундтрака на филма „Другите” с Никол Кидман. Той е носител на висшето френско държавно отличие – Орденът за изкуство и литература (Ordre des Arts et des Lettres).

В София Жан-Марк Луисада ще представи  Концерта за пиано и оркестър № 9. Произведението е  написано от Моцарт през януари 1777 г., месецът на неговия 21-ви рожден ден (27 януари). Алфред Брендел нарича този концерт „едно от най-големите чудеса на света”, изследователят Алфред Айнщайн – „Ероиката на Моцарт”, а музикалният критик Михаел Стайнберг отбелязва, че това е концертът, в който „Моцарт се превръща в истинския Моцарт”.
Това изпълнение е посветено на големия австрийски пианист и педагог Паул Бадура-Скода, който ни напусна наскоро.

Коронационната меса разкрива дарованието на Моцарт и като композитор на духовна музика. Партитурата е завършена на 23 март 1779 г. Най-вероятно тя е написана за Великденската служба, състояла се на 4 март, същата година, в катедралата в Залцбург. Скоро след смъртта му се превръща в най-популярното му сакрално произведение.  Но дори в тази сакрална музика Моцарт проявява театралния си усет в трактовката на свещените текстове. Напр. третата част -Credo разгръща като драматична сцена, а в заключителния Agnus Dei удивително красивото ариозо, изпято от сопрана, след няколко години ще превърне в арията „Dove sono” на Графинята от операта „Сватбата на Фигаро”.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и eventim.bg

Източник: Софийска филхармония