„Новогодишен Grand cancan“ на Музикалния театър – фойерверк от оптимизъм

Публикувано:
15:43ч / 01.01.2023г
Брой прочитания:
527
Брой коментари:
0

Истинска наслада е да прекараш част от последните часове на отиващата си година във вълшебния свят на оперетата! Доставихме си това удоволствие със спектакъла „Новогодишен Grand cancan – Великата оперета“ на Музикалния театър.

Публиката беше поканена около час преди спектакъла на чаша червено вино, а фоайето на театъра я потопи в празничната атмосфера, сред която се открояваха експонати от историята на българската оперета! На видно място беше поставен портретът на Ангел Сладкаров (1892-1977), наричан „Бащата на оперетния театър в България“.  Зрителите се възползваха от новогодишната украса и манекените с популярни оперетни костюми, за да си правят селфита или групови снимки. Така всеки се почувства като на свой личен празник.

Рядко може да се види такава прекрасна симбиоза между артисти и публика, като в Музикалния театър. Тя е плод на дългогодишна традиция, още от първата половина на ХХ в. Няколко поколения зрители са възпитани в любов към музиката, танците и артистизма на звездите на Оперетата, както бе известно в миналото това културно средище. В наши дни то е обогатено с чудесни нови форми като мюзикъла и съвременния танц (благодарение на приятелското съжителство с балет „Арабеск“). Всичко това си пролича и на великолепния новогодишен концерт.

Екипът на „Европа и светът“ имаше възможността да присъства на генералната репетиция на „Гран Канкан“ на 30 септември 2022 г., на която можахме да направим ексклузивна серия от фотографии (по принцип не е позволено да се снима по време на спектакъл). Някои от по-сполучливите кадри може да видите тук. Новогодишното представление обаче надмина всичките ни очаквания. Въпреки че спектакълът се състоя броени дни след противоречивото участие на част от творческия екип в „Новогодишния оперетен бал при принц Орловски“ в НДК, като цяло качеството на изпълненията бе много по-добро. Гласовете на солистите звучаха убедително, с малки изключения те взимаха с лекота високите тонове и проявяваха обичайния си артистизъм.

С царственто излъчване, умело съчетано на моменти с чувство за хумор, блестяха Марияна Арсенова, Добрина Икономова, Олга Михайлова. Мъжествено, но понякога с леко закачливо намигване към публиката, звучаха Христо Сарафов, Пеньо Пирозов, Стефан Петков. За кой ли път ни покори с комедийния си талант Александър Мутафчийски като цар Менелай от „Хубавата Елена“ на Офенбах в партньорство с Кръстан Кръстанов и Стефан Петков. В какви роли се превъплъти всеки от изпълнителите може да видите в програмата на спектакъла вдясно.

Звездите на Музикалния театър предаваха ведрото си насторени на публиката, която често ръкопяскаше в такт с музиката. Още нещо, което правеше впечатление: чудесното партньорство между младите и по-зрелите изпълнители. Особено ярко това пролича в прочутата „Песен на Бони“ от оперетата „Царицата на чардаша“, в която партията на Бони изпълняваха заедно Александър Мутафчийски, Александър Панайотов и Денко Плоданов, а тази на Щаси – Марияна Арсенова, Людмила Козарева, Теменужка Трифонова и Илона Иванова. За разлика от генералната репетиция на 30 септември, от която тенорът Богомил Спиров отсъстваше, този път той ни зарадва с участието си, като обогати звученето на концерта с красивия си глас и перфектното партниране с  някои от примите на Музикалния театър. Балетът спираше дъха с виртуозните си изпълнения, в които елегантността нерядко преливаше в акробатична сложност.

По време на спектакъла за публиката имаше приятна изненада – томбола, от която няколко късметлии спечелиха билети за предстоящи спектакли или бутилки вино. Наградите им бяха връчени след края на представлението лично от режисьора на шоуто, солистът Александър Мутафчийски. Не бяхме сред почелившите, но се възползвахме от възможността да го поздравим за изключително успешната за него 2022 г., през която отбеляза два свои юбилея: 50 житейски и 25 творчески години.

Поздравления за всички любими солисти, за хора, за окрестъра с диригент Юли Дамянов и балета! Заредиха ни с предновогодишно въодушевление, което пренесохме и в 2023 г.!

Гергина и Владимир Дворецки

Още снимки от 31 декември може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu