Първият български клезмер оркестър даде концерт в Софийската синагога

Публикувано:
14:37ч / 14.09.2022г
Брой прочитания:
407
Брой коментари:
0

На 13 септември т. г. Софийската синагога се огласи от необичайна музика – клезмер, мелодиите на ашкеназките евреи от Украйна, Беларус и Бесарабия. Концертът бе изнесен от новосформираната група Bulgar Klezmer Band – първият български оркестър, който изпълнява такава музика.

Както обясни ръководителят на групата Андрю Берг, който от дълги години живее в София, тези мелодии са различни от баладичните песни на шпаньолски език на сефарадските евреи, които преобладават у нас, тъй като са предимно инструментални и с динамичен ритъм. Андрю, който свири на кларинет, изпълни десетина парчета заедно с английския си колега Робин Тимис (когото нарече на шега „нашият цигулар на покрива“), с поляка Якуб Данилович на акустична китара и аржентинеца Дамиан Диас Мерлис на бас китара. Едно от малкото му вокални изпълнения бе весела песен за Одеса, която Берг изпълни, тъй като това била любимата му песен на малкия му син Даниел.

Въпреки че повечето присъстващи в синагогата бяха сефарадски евреи, те приеха радушно необичайните ритми и ръкопляскаха в синхрон с мелодията. В деден момент детенце от публиката дотолкова се заинтригува от изпълнението, че се приближи до музикантите и ги накара да се усмихнат.

Bulgar Klezmer Band изпълни и две парчета от фолклора на балканските евреи, които в различните държави се пеели с текст на местния език.

Празничната вечер приключи с буйна песен на хасидските евреи от Украйна, на която публиката пригласяше с припева „Ай, ай, ай, ай“.

Концертът в синагогата бе организиран съвместно с Организацията на евреите в България „Шалом“ и Централния израилтянски духовен съвет във връзка с предстоящата еврейска Нова година (Рош Ашана).

Текст и снимки: Владимир Дворецки

Видеозаписи на някои от изпълненията може да видите тук, тук и тук.

Информация за събитието във Фейсбук

Източник: www.evropaworld.eu