Виртуозите от чешкия Epoque Quartet покориха зала „България“

Публикувано:
12:30ч / 08.10.2022г
Брой прочитания:
211
Брой коментари:
0

Зареди ни с ведро настроение концертът на чешкия Epoque Quartet на 7 октомври в зала „България“. Давид Покорни – цигулка, Владимир Клански – цигулка, Вит Петрашек – виолончело, Владан Малиняк – виола свирят с лекота и виртуозност както класика, така и творби на съвременни композитори и филмова музика!

Концертът е в рамките на Европейския музикален фестивал в София и част от културната програма на Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз. Преди началото кратко встъпително слово произнесе посланикът на Чешката република у нас, Н.Пр. Лукаш Кауцки (на снимката вляво).

Музикалното пътешествие започна с Антонин Дворжак и завърши с Астор Пиацола, когото четиримата музиканти очевидно много харесват, защото неговата творба беше включена и в друг момент от програмата на концерта.

Какво изпълни за софийската публика Epoque Quartet може да прочетете в публикацията на сайта ни. 

Виолончелистът Вит Петрашек, който влезе в ролята на конферансие, контактуваше с публиката с много приятно чувство за хумор, като бе понаучил някои ключови фрази на български. Той разкри, че Epoque са свирили у нас и преди 14 години, но не в София.

Накрая Петрашек намекна, че ако зрителите желаят да чуят още от тяхната музика, ще трябва да аплодират по-силно. Публиката разбра „намека“ и разтърси зала „България“ с бурни ръкопляскания, когато чешките виртуози се оттеглиха от сцената след последната пиеса в програмата. Epoque Quartet зарадваха зрителите с два биса, като вторият бе мелодията от популярeн чешки анимационен филм, нещо като „Лека нощ, деца“.

Фотоалбума ни от събитието може да видите тук.

Поевече подробности за Epoque Quartet ще научите от информацията, предоставено в програмата за концерта, която прилагаме в тази публикация.

На 8 октомври, събота, от 18 ч. квартетът ще се представи в Епископската базилика в Пловдив.

Гергина и Владимир Дворецки

Още по темата на сайта ни:

Концерт на Epoque Quartet по повод чешкото председателство в Съвета на ЕС

 

 

Източник: www.evropaworld.eu