Впечатляващ концерт за 15-годишнината на Академичен хор „Св. Параскева“ при НХА

Публикувано:
17:39ч / 15.12.2023г
Брой прочитания:
408
Брой коментари:
0

Концерт за 15-годишнината на Академичен хор „Св. Параскева“ при Националната художествена академия (НХА) с диригент д-р Галина Луканова се състоя на 14 декември 2023 г. в галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1. Хористите бяха подготвили богата програма от постоянния си репертоар, допълнен с неизпълнявани досега песни и множество изненади, с които зарадваха публиката.

Отначало басът Кристиян Алексиев прекоси аудиторията, пременен с шапката на Дядо Коледа, като пееше солово коледна песен, но веднага уточни, че този път традиционният декемврийски концерт няма да е за Коледа, а по повод годишнината на хора. После разказа накратко историята му: през 15-те години от съществуването си той е изнесъл стотици концерти и е изпял стотици песни от наши и чуждестранни композитори. Кристиян изтъкна ролята на диригента д-р Галина Луканова, която е продължила делото на незабравимата Петя Павлович и е вдъхновила десетки любители на пеенето да се включат в колектива и да изпълняват все по-сложни композиции.

В началото на концерта Академичен хор „Света Параскева“ зарадва своята публика с украинската коледна песен „Шчедрик“. След това хористите изпълниха две православни песнопения – „Господи, спаси благочестивия“ на руско-американския композитор Константин Шведов и „Милост мира (по старобългарски мотиви)“ на Добри Христов, от което обикновено се пее само популярният финал, озаглавен „Тебе поем“, но този път то прозвуча изцяло. Впоследствие хористите изпяха за първи път пред публика произведението на френския композитор Габриел Форе “Cantique de Jean Racine”, което представлява предизвикателство за всеки вокален ансамбъл. Камерна формация от състава на Академичен хор „Света Параскева“ изпълни още една впечатляваща със сложността си композиция – народната песен „Я изгрей, слънце“ в оригинален аранжимент.

Гост на концерта беше народният певец Стоян Варналиев, който трогна публиката с две песни от родната му Тракия.

Д-р Галина Луканова представя певеца Стоян Варналиев

Празничната програма продължи с две авторски песни на членове на Академичен хор „Св. Параскева“, в съпровод на цигуларката Незиха Ибишева и виолончелиста Боян Цонев. Първата бе рок баладата „Нежна нощ“ на Орлин Витанов, в аранжимент на Марио Йоцов. Орлин я изпя, акомпанирайки си с китара.

На преден план: Орлин Витанов – китара и вокал, Незиха Ибишева – цигулка, Боян Цонев – виолончело

След това хорът изпълни „Слънчева страна“ на Марио Йоцов по текст на Иван Тарасов отново в съпровод на двамата оркестранти, а композиторът акомпанираше на пиано.

На преден план: Незиха Ибишева – цигулка, Боян Цонев – виолончело, Марио Йоцов – пиано

В паузите между изпълненията д-р Галина Луканова представи всеки от хористите, като не пропусна да отбележи, че в хора пеят две трети от семейство Дворецки – Боби от 15 г., а Владимир от една! Тя обърна внимание и на факта, че в момента в хора пеят трима чужденци: Джо Гейтс от САЩ, Кристина Коп от Унгария и Фабио Дзанелла от Италия. Д-р Луканова благодари на Манол Паскалев и на Марио Йоцов за съдействието, което й оказват при воденето на репетициите. Двамата блеснаха със своя акомпанимент на пиано на някои от изпълненията по време на концерта. Диригентката на Академичен хор „Света Параскева“ не пропусна да отбележи и приноса на другите хормайстори, на които е разчитала през изминалите 15 години: Стелиана Баракова и Северин Василев, както и на Йолина Данева, председател на Сдружение „Петя Павлович“.

На преден план: Любомира Бояджиева, Мария Пашкунова, Кристиян Алексиев, д-р Галина Луканова

Д-р Луканова даде по един символичен подарък – снимка на хора в настоящия му състав – на Любомира Бояджиева, Мария Пашкунова и Кристиян Алексиев, които са я съпътствали още от времето на хорова школа „Света Параскева“, създадена от незабравимата Петя Павлович през 2000 г. Впоследствие тази хорова школа прераства в Академичен хор „Св. Параскева“ при НХА. Хористите също изненадаха своята любима диригентка с красива кошница с цветя, а двамата й верни помощници, хормайстори Манол Паскалев и Марио Йоцов – със специални подаръци.

На преден план отляво надясно: Манол Паскалев, д-р Галина Луканова, Марио Йоцов и Кристиян Алексиев, който им изказва благодарност от името на хора

Д-р Луканова, от своя страна, изрази уважението си към присъстващата на събитието дъщеря на Петя Павлович проф. Теодора Павлович, международно признат хоров диригент.

Сред слушателите в галерия „Академия“ имаше хора, които са били в състава на Академичен хор „Св. Параскева“ при НХА през предишни години и хубавите спомени ги бяха довели на този концерт. Особено вълнуващ беше моментът, когато в края на юбилейния спектакъл диригентът д-р Галина Луканова покани всички бивши хористи да се присъединят към основния състав, за да изпеят две любими песни – „Хайде бре, Яно“ на Петко Стайнов“ и „Ръченица“ на Добри Христов.

Настоящи и бивши хористи пеят заедно!

След концерта вечерта продължи с разговори в неформална обстановка. Присъстващите можеха да закупят предмети от благотворителния коледен базар, средствата от който ще бъдат използвани за дейността на Сдружение „Петя Павлович“.

Част от коледния благотворителен базар: миниатюрни фигурки, изработени от хористката Пламена Стоянова – сред тях имаше цял хор с двама пианисти! В горния десен ъгъл се виждат дискът с авторски композиции на Марио Йоцов „Нюанси, настроения и мисли за пиано“ и два диска на певеца Стоян Варналиев, последния от които „Коледа от Бяло море до Дунав“ наскоро представихме на сайта ни.

Автор: Гергина Дворецка

Подробен фоторепортаж от събитието може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu