5 години от откриването на Центъра за азербайджански език и култура при СУ

Публикувано:
08:17ч / 26.11.2018г
Брой прочитания:
628
Брой коментари:
0

Центърът за азербайджански език и култура при Софийския университет „Св.Климент Охридски” беше открит на 25 септември 2013 г. в рамките на юбилейните чествания на 125-годишнината на Университета. Петгодишнината от създаването на Центъра беше отбелязана на специално тържество на 21 ноември т.г. По този повод беше организирана и изложбата „Непознат, а толкова близък: Азербайджан“ на българската фотографка Аурелия Насирова. Фотографиите й са представени в Центъра за източни езици и култури при СУ.

DSC00303 - CopyDSC00305При откриването на изложбата  Н. Пр. д-р Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан в България (вляво), говори за задълбочаващите се връзки между двете ни страни в областта на науката и образованието, за което допринася и Центърът за азербайджански език и култура. Словото й публикуваме отделно.

Приветствия произнесоха проф. д-р Мария Стойчева, зам.-декан на СУ, проф. д-р Мадлен Данова (вдясно), декан на Факултета по класически и нови филологии, проф. д-р Ирина Саръиванова, ръководител на катедра “Тюркология и алтаистика”, Момчил Шопов, завършил специалност „Тюркология“ през 2017 и един от първите студенти, изучавали азербайджански език в Центъра.

Беше отдадена почит към паметта на проф. д-р Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури при Софийския университет, за големия му принос при създаването на Центърът за азербайджански език и култура, както и на също рано отишлия си проф. Костадин Грозев, който активно подкрепяше Центъра и благодарение на когото през последните години връзките между Славянския университет в Баку и Софийския университет станаха още по-ползотворни.

Водеща на тържеството беше г-жа София Шигаева-Митреска, директор на Центъра за азербайджански език и култура още от самото му откриване. Тя се спря на по-важните моменти от развитието му като подчерта, че това е първият Център за азербайджански език и култура, създаден от Славянския университет в Баку извън Общността на независимите държави.

От 31 октомври 2013 г. във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет се провеждат часове по избираемата дисциплина „Азербайджански език“ за студенти-тюрколози, а от 26 февруари 2015 г. – по избираемата дисциплина „Мултикултурализмът в Азербайджан“.

В центъра се организират събития, свързани с историята, културата и обичаите на Азербайджан, фото- и книжни изложби, представяне на филми за Азербайджан, срещи с държавни дейци, дейци на културата и науката на страната.

Г-жа Шигаева-Митреска отбеляза, че един от резултатите от обучението в Центъра е преводът на трагедията „Марал“ от Гусейн Джавид на български език, направен от нейните първи студенти, изучавали азербайджански език – Момчил Шопов и Жанет Николова. Основна цел на курса е студентите да научат езика до такава степен, че да могат да превеждат от него и и българите да се запознават с азербайджанската литература.

В програмата за честването на 5-годишнината от създаването на Центърът за азербайджански език и култура беше включен и кратък филм, проследяващ историята му.

DSC00325Студентите Алпер Емурлов и Чийдем Алиосманова рецетираха стихотворението на азербайджански поет Самед Вургун „Азербайджан“ на азербайджански и български език (вляво).DSC00326

Момичета от азербайджанската диаспора в България Алина Блажева, Гюлсум Усубова, Нармин Усубова изпълниха песента на Рашид Бейбудов „Баку“ (вдясно).

След това гостите имаха възможност да разгледат изложбата „Непознат, а толкова близък: Азербайджан“ на българската фотографка Аурелия Насирова. Авторката е професионален фотограф и писател. През миналата година тя влезе в топ 20 на най-добрите фотографи на град Баку и Азербайджан в международния конкурс 35 AWARDS 2017. Омъжена е за азербайджанец и в работите си представя красиви кътчета и исторически забележителности в страната, която е обикнала.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu