Азербайджански етно джаз звуча в София

Публикувано:
16:35ч / 01.12.2023г
Брой прочитания:
197
Брой коментари:
0

Впечатляващ етно джаз концерт изнесе в София азербайджанския квартет „Beyond Jazz“: Раин Султанов – саксофон, Шаин Новрасли – пиано, Алексей Милтък – виолончело, Фадхел Бубакер – уд прозвуча в зала „Роял“ на хотел София Балкан Палас на 28 ноември т.г.

Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов

Събитието беше организирано от посолството на Азербайджан в София по повод 100-годишнината на известния политик Гейдар Алиев. За него говори Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов, посланик на страната у нас.

Посолството на Азербайджан, в сътрудничество с Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Съюза на българските писатели, издаде книга на български език за живота и творчеството на Гейдар Алиев. Доц. д-р Дария Крачунова-Николиева представи сборник със статии на български, посветен на тази годишнина, като открои приноса на директорката на Центъра за азербайджански език и литература към Софийския университет София Шигаева-Митреска, която е съставител на книгата, автор на статията, посветена на отношения между Азербайджан и България, както и преводач на текстовете от азербайджански. Г-жа Шигаева-Митреска беше и водеща на събитието.

Акцент на вечерта беше концертът на азербайджанските виртуози, който продължи повече от час и ни потопи в атмосферата на местните ритми, творчески пресъздадени чрез инвенциите на джаза. Очевидно квартетът се вдъхновява от природата, защото често мелодиите предизвикваха асоциации с красиви пейзажи. Оригинално звучение придава включването на уд, като любопитна подробност е, че изпълнителят на този музикален инструмент, Фадхел Бубакер, е тунизиец. Още един пример за характерния азербйджнски мултикултурлизъм!

Повече снимки може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu