Духът на Индия озари Аулата на Софийския университет

Публикувано:
12:48ч / 03.12.2023г
Брой прочитания:
165
Брой коментари:
0

На снимката: г-жа Минакши Лекхи и ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев запалиха светилника – индийският символ на знанието

На 1 декември т .г. държавният министър на външните работи и културата на Индия г-жа Минакши Лекхи посети Софийския университет „Св. Климент Охридски“ заедно с посланика на Индия у нас Н. Пр. Санджай Рана и съпругата му Барбара Яворска-Рана, представители на посолството, д-р Мона Каушик, председател на фондация „Девъм“ и изтъкнати индолози.

Специално тържество се състоя в Аулата, където видната индийска гостенка беше поздравена от проф. д-р Милена Братоева, преподавател по индийска литература и култура и зам.-декан на Факултета по класически и нови филологии, и от новия ректор на СУ, проф. д-р Георги Вълчев, който отбеляза, че това е последното от поредица събития, посветени на 40-годишнината на специалност „Индология“ в СУ.

Заедно с ректора г-жа Минакши Лекхи запали светилника, символ на знанието, след което произнесе слово за връзките на България и Индия в областта на културата и образованието. Последва великолепният танцов спектакъл „Мала“, което на санскрит означава броеница, представен от танцьорките Ниведита Вадве и Виктория Маринчева.

Вълнуващ момент от спектакъла беше интерпретацията на българската песен „Еленко, моме маленко“ като индийски танц, изпълнен от Виктория Маринчева. Част от него може да видите тук.

Текст и снимки: Гергина и Владимир Дворецки

Подробен фоторепортаж от събитието може да видите тук.