Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“

Публикувано:
13:22ч / 21.03.2018г
Брой прочитания:
383
Брой коментари:
0
Проектът „Пътуваща изложба „Последвай стъпките“ е българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2018 г. 

Проектът „Пътуваща изложба „Последвай стъпките“ (Travelling Exhibition “Follow the Footsteps”) ще представя България на общоевропейския конкурс за наградата „Карл Велики“ за младежи за 2018 г. Българското национално жури избра проекта, осъществен от Ива Тодорова, за национален победител на единадесетото ежегодно издание на наградата. Пътуващата изложба „Последвай стъпките“ представя визуално популярни български народни хора̀ чрез графични изображения.

Журито, съставено от членовете на Европейския парламент Светослав Малинов (ЕНП), Момчил Неков (С&Д) и Ангел Джамбазки (ЕКР) и от председателя на организацията „Национален младежки форум“ Илина Мутафчиева, избра проекта победител измежду 17 кандидатури. Според оценителите „Последвай стъпките“ популяризира европейските ценности и представлява отлична инициатива, тъй като междукултурният диалог играе жизненоважна роля за насърчаване на взаимното разбирателство и универсалните ценности.

През 2017 г. национален победител за България беше проектът „Европейски приятели“ (Eurofriends), а през 2016 г. страната и беше представена от „Нощта на седемте антени“ (Night of the Seven Antennae).

Пътуваща изложба „Последвай стъпките“

Пътуващата изложба „Последвай стъпките“ представя популярни български народни хора̀ визуално с помощта на графични изображения, създадени по метода „Таратанци“ за презентиране на българския народен танц чрез стъпки, символи и цветове, типични за различните фолклорни области в България. Чрез използването на фолклора като средство проектът има за цел да изгради добри практики за междукултурен диалог, споделяне и взаимопомощ между нациите. „Последвай стъпките“ съчетава иновативност, съвременен дизайн и лесно разбираем графичен език, което прави изложбата атрактивна за широката общественост. Универсалността на графичните символи, пресъздаващи танцовите движения, улеснява докосването на българи и чужденци до магията на фолклора. Създават се условия за междукултурен диалог и възможност да се представят танци на други народи по този начин. Пътуващата изложба „Последвай стъпките“ също така се стреми да утвърди метода „Таратанци“ като средство за опазване на културното наследство на нациите.

Европейска младежка награда „Карл Велики“

Наградата „Карл Велики“ за младежи, която се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики“, се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите проекти трябва да насърчават разбирателството в Европа и света, да подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция; да служат като модел за младежите, които живеят в Европа, и да предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейци като една общност.

Европейско жури, съставено от трима членове на Европейския парламент, председателя на Европейския парламент и четирима представители от Фондацията за международната награда „Карл Велики“, ще избере до 11 април 2018 г. победителя измежду предложените от националните журита 28 проекта. Наградата за най-добър проект е 7 500 евро, втората награда е 5 000 евро, а третата награда е 2 500 евро. Представителите на 28-те избрани национални проекти ще бъдат поканени на церемонията по връчване на Европейската младежка награда „Карл Велики“ в гр. Аахен, Германия, на 8 май 2018 г. Подробности могат да бъдат намерени на сайта на наградата www.charlemagneyouthprize.eu.

Победителите през 2017 г.

Радиопрограмата „Еразъмска вечер“ (Erasmus Evening) от Полша получи първа награда на церемонията по връчването на Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2017 г. в университета в Аахен на 23 май 2017 г. Втора награда беше присъдена на събитието „Преоткрийте Европа“ (Re-discover Europe), състояло се в Дания, а трета награда – на онлайн мултимедийната платформа „Европа ли сме“ (Are we Europe) от Нидерландия.

Европейска младежка награда „Карл Велики“
Пътуваща изложба „Последвай стъпките“

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент в България