Бароков концерт на Аапо Хакинен и Димитър Маринкев в музея „Борис Христов“

Публикувано:
15:27ч / 28.06.2023г
Брой прочитания:
180
Брой коментари:
0

Във вълнуващата атмосфера на предишни столетия ни пренесе концертът „Камерни метаморфози“ – на Аапо Хакинен – клавесин, и Димитър Маринкев – барокова флейта, който се състоя в музей „Борис Христов“на 26 юни 2023 г. Прозвучаха виртуозни изпълнения на творби от Жан-Филип Рамо, Мишел Блаве, Бах, Купрен, Телеман, Скарлати, Иржи Царт. Концертът се състоя с подкрепата на посолството на Финландия и е част от програмата на ХIХ фестивал на изкуствата „Борис Христов“, който продължава до 30 юни. Присъстваха финландската посланичка Н. Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос, съпругът й Константинос Ксантопулос, посланичката на Италия Н. Пр. Джузепина Дзара, доц. д-р Мартин Иванов, посланик на страната ни във Финландия в периода 2016-2021, дипломатът от кариерата посланик Владимир Данчев, председател на Българо-финландското дружество за приятелство, както и други членове на дружеството, известни музиканти, меломани.

На първия ред отляво надясно: арх. Константинос Ксантопулос, Н. Пр. ристина Кувая-Ксантопулос, Н. Пр. Джузепина Дзара

Директорката на музея Елена Драгостинова припомни, че двамата музиканти редовно се включват в ежегодния фестивал на изкуствата „Борис Христов“.

В самото начало на концерта Димитър Маринкев изрази съжалението си, че третият участник, Павел Сербин – виола да гамба, не може да се включи поради здравословни причини. Двамата музиканти обаче свиреха така вдъхновено, че до голяма степен компенсираха отсъствието му.

Момент от концерта може да видите и чуете на този линк.

За неповторимото музикално преживяване допринесе самата обстановка в залата на музей „Борис Христов“, в която по стените винаги има картини от гостуващи изложби и те допълват визуално музиката. През отворения френски прозорец към градината шумът на проливния дъжд като че ли звучеше в ритъма на изпълненията, а после, когато дъждът спря, песента на птиците, долитаща отвън, пригласяше на клавесина и бароковата флейта.

Накрая, след продължителни аплодисменти, Аапо Хайкинен и Димитър Маринкев изпълниха три биса.

Изпълнителите благодариха на посолството на Финландия и на организаторите на фестивала за възможността да участват в него, като изразиха специалната си признателност към бароковата цигуларка Зафира Вълова, която предостави своя клавесин за концерта.

Говори Н. Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос

След финала на музикалната програма присъстващите бяха поканени в двора на музея на градинско парти , любезно осигурено от посолството на Финландия в София. Вдигайки наздравица, Н. Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос каза, че се чувства особено щастлива от организирането на концерта в родната къща на великия българския бас Борис Христов. Тя сподели, че когато разбрал за назначението й в София, нейният съпруг арх. Константинос Ксантопулос възкликнал: „Отива в родината на Борис Христов!“. Посланичката подчерта, че в тези тежки времена, когато в Украйна бушува война, музиката е един вид убежище, и благодари на двамата музиканти, че тази вечер са осигурили такова убежище за публиката. „Наздраве за културата, за България и Финландия!“ – бяха заключителните й думи.

Гергина и Владимир Дворецки

Пояснения за снимките от галерията към публикацията: 1. Аапо Хакинен – клавесин, и Димитър Маринкев – барокова флейта, 2. Говори директорката на музея „Борис Христов“ Елена Драгостинова, първята вляво е бароковата цигуларка Зафира Вълова, 3 и 4. Част от публиката, 5. Момент от концерта, 6. Румяна Василева от посолството на Финландия понесе кошница с цветя на виртуозите

Повече снимки от събитието може да видите тук.