Белгия прие щафетата на председателството на ЕС от Испания на среща на Евроклуба при БТПП

Публикувано:
14:35ч / 16.01.2024г
Брой прочитания:
156
Брой коментари:
0

Извънредният и пълномощен посланик на Белгия у нас Н. Пр. Фредерик Мьорис прие символичната щафета на председателството на Съвета на ЕС от заместник-ръководителя на Мисията на Посолството на Испания в България Хайоне Серейхо, чиято страна председателстваше Съвета през втората половина на 2023 г. Това стана по време на среща на Евроклуба при Българската търговско-промишлена палата (БТПП), която се проведе на 15 януари т. г. Модератор на събитието бе проф. Ингрид Шикова, председател на Евроклуба при БТПП и съосновател на катедра „Европеистика“ към СУ „Св. Климент Охридски’. В срещата участваха много посланици и други дипломати, акредитирани у нас, бизнесмени, общественици и журналисти.

Н. Пр. Фредерик Мьорис, г-жа Хайоне Серейхо, г-н Цветан Симеонов, проф. Ингрид Шикова, г-жа Радка Балабанова

Откривайки проявата, председателят на БТПП Цветан Симеонов изтъкна, че срещите на „Евроклуба“   имат за основна цел да оказват висококачествена подкрепа на българското общество по пътя на европейската интеграция на България. Той изрази увереността си, че обществото ни се интересува от стъпките, които България трябва да извърви, за да се интегрира цялостно към структурите на ЕС. Според Цветан Симеонов, и през 2024 г. трите най-важни приоритета пред българските институции и правителство ще бъдат присъединяването на България към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). 

Проф. Ингрид Шикова очерта най-значимите теми за ЕС през тази година, сред които постави на челно място икономическата сигурност. Проф. Шикова оцени високо председателството на Испания през изминалите шест месеца, по време на което бяха затворени над 70 законодателни досиета, и пожела успех на Белгия в месеците до края на юни. Тя припомни приноса на Брюксел за създаването и укрепването на българската държавност, както и големия размер на белгийските инвестиции у нас.

Говори г-жа Хайоне Серейхо

Зам.-посланик Хайоне Серейхо изтъкна, че Испания е търсила и е постигнала консенсус между страните членки на ЕС в условията на предизвикателна външна и вътрешна среда. Тя припомни приоритетите на испанското председателство, сред които бяха стратегията за стратегическа автономия, сферите „енергетиката“ и „климат“, единството около европейските ценности, икономическото възстановяване и социалната защита в ЕС. Като успех бяха посочени и усилията в подкрепа на Украйна и отворената врата пред страната за начало на преговорите за членство в ЕС. Беше припомнен и направеният пробив около присъединяването на България и на Румъния към Шенген, след като Нидерландия вдигна своето вето, а позицията на Австрия стана по-гъвкава. „Испания винаги е подкрепяла двете страни, смятайки че са изпълнили изискванията“, подчерта зам. -посланик Серейхо. Тя пожела от все сърце успех през следващите шест месеца на Белгия, с която Испания и Унгария оформят т. нар. „Тройка“ на ЕС.

Белгия пое председателството на Съвета на ЕС с голяма доза отговорност и амбиция, заяви Н. Пр. Фредерик Мьорис. Той поясни, че страната му ще се стреми да бъде разпозната от останалите държави членки като „честен посредник“. Белгийският посланик отдаде заслужено внимание на Испания и свършената работа през шестте месеца на председателството на Мадрид. Той изтъкна, че страната му ще насочи усилията си през следващите шест месеца за укрепване на върховенството на правото, демокрацията и единството на ЕС, засилване на конкурентоспособността на европейската икономика, ще преследва осъществяването на зеления и справедлив преход, ще се стреми да подсили социалната и здравна защита в Общността, защита на границите и жителите си и накрая, но не по значение – да разпространява идеята за „Глобална Европа“.  

Говори Н. Пр. Фредерик Мьорис

Както посочи Н. Пр. Фредерик Мьорис, белгийското председателство няма да бъде в условията на вакуум, а на фона на редица предизвикателства, сред които агресията на Русия срещу Украйна, войната в Газа, пандемията, енергийната криза, дезинформацията и извънредните климатични проявления. Друго предизвикателство произтича от факта, че ЕС се намира в края на институционален цикъл и предстоящи избори за Европейски парламент, а впоследствие и за нов състав на Европейската комисия. Ето защо в Белгия имат за цел да затворят възможно повече отворени досиета, така че работата по тях да не започне отново с началото на новия институционален цикъл в Общността.  Сред акцентите през следващите шест месеца ще бъде разширяването на ЕС, но подчинено на спазване на процедурите. Ще бъде отделено специално внимание и на разговорите за бъдещия  облик на многогодишната финансова рамка на ЕС. Законодателният дневен ред на Белгия включва Пакта за миграцията и убежището, Кодекса на шенгенските граници, възстановяването на смущенията в Единния вътрешен пазар след прилагане на подкрепящи националните икономики мерки, равенството на половете на работно място, снабдяването и достъпа на ЕС до медикаменти, регулация за пестицидите и други. 

В края на срещата на Евроклуба към БТПП Радка Балбанова, директор на дирекция „Външноикономически отношения и сътрудничество за развитие“ към Министерството на външните работи, разказа за присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Според нея, 2024 г. ще бъде много важна за процеса на постигане на пълноправно членство на страната ни в ОИСР. Вече има започнати и насрочени за тази година оценки от почти всички комитети на организацията и амбицията на България е да постигне възможно най-голям положителен резултат, посочи Радка Балабанова. От страна на българските власти целта за приключване на процеса по оценка за съвместимост към стандартите и практиките на ОИСР остава без промяна, а именно края на 2025 г. Кога обаче България ще стане пълноправен член на организацията, според Балабанова, ще зависи от други процеси и процедури след подписване и ратифициране на споразумението.   

Фоторепортаж от събитието може да видите тук. Снимки: Гергина и Владимир Дворецки

Източник: БТА и еvropaworld.eu