Богата джаз палитра за гостите на фестивала в Боровец през август

Публикувано:
15:02ч / 21.07.2023г
Брой прочитания:
263
Брой коментари:
0

Разнообразна музикална палитра очаква гостите на международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“, който ще се проведе от 4 до 9 август в Боровец. Елитният ни планински курорт за втора поредна година ще бъде домакин на това събитие, което бе създадено преди четвърт век от покойния д-р Емил Илиев, наричан „Доктор Джаз“.

Както вече съобщихме, тази година фестивалът ще бъде с един ден по-дълъг и ще предлага по три концерта всяка вечер. Освен това, организаторите са обогатили програмата с изпълнения на певци и инструменталисти от различни жанрове. Отгоре на всичко, за разлика от много други фестивали, всички концерти са безплатни за гостите на Боровец.

Както съобщиха организаторите, Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ отново ще бъде открит от Биг Бенд Благоевград, който т. г. чества 30-годишния си юбилей на сцената.

Към солистките на бенда – Христина Кацарска и Мариана Костова, ще се присъедини и победителката в музикалния формат „Гласът на България“ от 2022 г. Жаклин Таракчи.

В първата фестивална вечер ще се изявят за втора поредна година и виртуозите от Михаил Йосифов&Новините в джаза с новия си проект Вокалистите. Младите певци Лъчезар Кацарски и Велека Цанкова ще представят най-доброто от репертоара на музикалната формация.

Накрая на сцената ще се появи британската звезда Манал Ел Фейтури, която под акомпанимента на варненския суинг оркестър VSOP ще представи концерта си „Трибют към Уитни Хюстън“ с песни от филма „Бодигард“.

Подобен е форматът и на следващите дни от фестивалната програма, която може да разгледате тук.

Като илюстрация, постарахме се да издирим изпълнения на включените в нея певци, инструменталисти и ансамбли, които са качени в Ютюб, по реда на участието им.

5 август, събота

Популярният джаз и поп изпълнител Васил Петров  

Септетът „Пресечни точки“, създаден от живеещата в Берлин виолончелистка Линда Манчева

Варненският суинг оркестър VSOP

6 август, неделя

Рок квартетът „Калибърти“

Групата Zone C, създадена през 1992 г. от покойния пианист и композитор Васил Пармаков

Рокгрупата „Дърти пърчис“

7 август, понеделник

Българо-австрийският квартет „Братя Владигерови“

Германският квартет „Братя Васерфур“

Атрактивната британска група „Джайв Ейсис“, която е идвала няколко пъти на джаз фестивала, докато д-р Илиев бе жив

8 август, вторник

„Джазаница“ – квинтетът на Борислав Петров, който използва неравноделните ритми на нашия фолклор в джаз музиката

Индийският секстет 4th Element, който слива джаз, фънк, R&B и соул

Кубинският виртуоз Роберто Фонсека от „Буена виста соушъл клъб“, който т. г. се изяви у нас заедно с хор „Нови Български Гласове“, ще гостува в Боровец със своя 10-членен бенд

9 август, сряда

Певицата Надя Тончева ще се представи с новия си проект „Бразилиадо“

Саксофонистът Майк Сакс (Милен Стойков) със своя бенд

Фестивалът ще приключи с изпъление на британската група „Мат Бианко“

Интересна е и съпътстващата програма. Писателят Георги Господинов и преводачката Анджела Родел, които получиха т. г. Международната награда „Букър“ за романа му „Времеубежище“, ще имат среща с читателите на 5 август, събота, от 11:30 ч в Художествената галерия на град Самоков. Както и миналата година, препопадавателката Виолета Ангелова ще проведе лятна джаз академия за деца. Тя ще се проведе на 6 август, неделя, от 11 ч в хотел „Рила“. В бара на същия хотел всяка вечер след края на концертите ще се прожедват джем сешъни.

Освен с богатата си програма, Международният джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ е привлекателен и с това, че столичани ще могат да отскачат с колите си всяка вечер до намиращия се само на час път Боровец, за да се насладят на изпълненията на звездите. За тези, които имат повече свободно време, някои хотели в курорта са подготвили промоционални пакети за нощувки по време на фестивала. Подобни оферти са публикували в страниците си в интернет вече споменатият хотел „Рила“, пред чиято фасада ще бъде изградена сцената на открито, СПА хотел „Белчин Гардън“ и хотел „Самоков“. В Боровец има и други места за пренощуване, които могат да бъдат използвани по време на фестивала, но е добре желаещите да посетят тази проява да побързат да направят своите резервации.

Владимир Дворецки