Детското любопитство към науката

Публикувано:
09:26ч / 03.10.2017г
Брой прочитания:
253
Брой коментари:
0

Европейската нощ на учените, която през тази година се проведе на 29 септември, привлече любители на науката на различни възрасти, но се оказа особено атрактивна за децата. Немалко от проявите по време на това събитие в София бяха насочени към детската публика. Образователният екип на Детския научен център Музейко предложи на малките учени и изследователи интересни експерименти. Ученици от 73 СУ и Студия Млад художник показаха общото има между изкуството и наука. В Европейската нощ на учените бяха раздадени и наградите на участниците в 4 детски конкурса.

Това са само част от акцентите за децата. Програмата беше разнообразна и вървеше паралелно на 14 места в столицата.

Нас ни привлече центърът на древна Сердика. Прожектори осветяваха прозрачния купол на Ларгото, през който се виждаше как сенки падат върху съседната сграда на Министерския съвет. Мистериозният полумрак обаче не вълнуваше особено децата и техните родители, които обсаждаха щандовете на изследователите, дошли да представят своите проучвания. Най-голяма бе навалицата около ентусиастите от Детския научен клас, които демонстрираха чудесата на приложната физика. Оказа се, че е много лесно да разберем силата на сгъстения газ, или да осъзнаем как вихрите повдигат крилата на самолета, с помощта на въздушна базука и тоалетна хартия.

Европейската нощ на учените показа за пореден път, че науката може да бъде много интересна за децата, ако те бъдат въведени в нея по забавен и интригуващ начин.

Цялата програма в София може да намерите тук.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu