Девето издание на Долче Вита Food & Wine

Публикувано:
12:25ч / 29.09.2017г
Брой прочитания:
234
Брой коментари:
0

На 27 септември в Гранд Хотел София започна  Деветото издание на Долче Вита Food & Wine, организирано от българския офис на ИЧЕ – Италианска търговска агенция. Едно важно събитие за професионалистите от бранша, тъй като всяка година Долче Вита им предлага най-доброто от Италия – нови вкусове, нови продукти, още неприсъстващи на  българския пазар.

Долче вита  дава  възможност за изява на кулинарните постижения на Италия и за още по-голямото разнообразие на италиански храни и напитки на българския пазар, в който италианските храни и кухня са популярни и ценени.  Участват  11 италиански компании с широка гама хранителни продукти – балсамов оцет от Модена на Acetaia Fondo Montebello, сирена  на фирма Auricchio, прясна паста Bella Емилия гладка и с пълнежи,  занаятчийски салам без лактоза и глутен на компанията Fattibene от Област Пулия, бисквити, конфитюри и паста произведени според най-добрите традиции на Област Пулия, от фирма Garganok, бисквити и тестени изделия от Пиемонт на  Grissinificio Europa. Не бихме пропуснали вината от различни региони на Италия:  Pinot Grigio, Valpolicella и Amarone на Villa Mattielli от Венето, широката гама от вина на фирма Vini Rizzi Seiterre от Венето, Panfilovini от Тоскана, Primitivo и Aleatico на Giuliani от Пулия, сицилианските вина от De Gregorio.  Бяха проведени двустранни бизнес срещи.

В събитието се включи Н.Пр. Стефано Балди, посланик на Италия у нас, който разгледа щандовете на италианските производители и разговаря с тях.

Специален гост на това издание на Долче Вита Food & Winе беше Лео Бианки с кулинарно шоу и дегустация на ястията, приготвени с регионалните продукти на участващите италиански компании.  Италианската кухня е синоним на качествени продукти  –  това е посланието на ИЧЕ – Италианска търговска агенция.

През 2016 г. Италия се представя много положително по отношение на износа на селскостопански хранителни продукти – в страни от цял свят почти 38,5 милиарда евро (+ 4%), а само в България 166 милиона евро, което е увеличение с 13,2%. Въпреки че България все още е малък пазар, италианският износ беше по-оживен от този в страни от цял свят. Кафе и месо са основните стоки от износа в България. Удвояват се продажбите на зехтин и растат до двуцифрено число продажбите на много други хранителни продукти, включително сирена и млечни продукти; не толкова добра година за виното,  но така или иначе делът на италианското вино в България е около 23%.

Хранително-вкусовата промишленост е един от движещите сектори на икономиката на Италия, тя е вторият сектор след машиностроенето, с оборот от 132 милиарда евро, създаващ  11,3% от БВП, с 6845 компании (с повече от 9 служители) и 385 хиляди служители. Успехът на италианската хранително-вкусова промишленост зависи от няколко фактора – неразривна връзка със земята, уважение към традициите и историята, иновации, сертифицирани продукти и високи стандарти за сигурност.

Италианските храни и вина могат да намерят още по-широк прием в България, когато се предлагат придружени от подобни събития за информиране на потребителите, залагайки на здравословното и балансирано хранене и придържайки се към ценностите на средиземноморската диета.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: ИЧЕ – Италианска търговска агенция