Диалогът между ЕС и Мароко продължава

Публикувано:
10:02ч / 12.09.2020г
Брой прочитания:
200
Брой коментари:
0

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и политиката на сигурност и заместник-председатет на Европейската комисия Жозеп Борел и мароканският министър на външните работи, африканското сътрудничество и мароканците, живеещи в чужбина, Насер Бурита, разговаряха по телефона на 11 септември. Те обсъдиха въпроси от общ интерес, свързани с регионалната стабилност в региона на Магреба, и по-специално последните събития от либийската криза, както и аспекти на Съвместното партньорство за просперитет между Съюза и Мароко.
По време на разговора между двамата събеседници беше установено забележително сходство на възгледите относно перспективите, откриващи се пред междулибийския диалог, на който наскоро домакин бе Мароко в Бузника. Върховният представител приветства и насърчи тази мароканска инициатива като своевременен принос към усилията на ООН за постигане на политическо решение на кризата в Либия, което да гарантира сближаването, териториалната цялост и суверенитета на страната. Стабилността и мирът в Либия са от съществено значение за стабилността и просперитета на Магреба като цяло и са европейски приоритет.
Върховният представител и министърът на външните работи се споразумяха да продължат диалога си, както и съвместните си усилия и консултации с цел засилване на продължаващата политическа динамика между либийските фракции.

Източник: Посолство на Кралство Мароко в София