DiscoverEU: 15 000 билети за пътувания на младежи из Европа

Публикувано:
10:03ч / 12.06.2018г
Брой прочитания:
250
Брой коментари:
0

Считано от вторник, 12 юни (13:00 българско време) до 26 юни (13:00 ч. българско време) български младежи могат да кандидатстват за специален билет за обиколка в Европа.

Кандидатите по новата инициатива на Европейския съюз DiscoverEU трябва да бъдат на възраст 18 години към 1 юли 2018 г., да са граждани на ЕС и да са готови да пътуват през това лято – в периода от юли 2018 г. до края на октомври 2018 г. 

С бюджет от 12 милиона евро през 2018 г., се очаква чрез DiscoverEU поне 20 000 пълнолетни европейци да могат да опознаят неоткривани досега кътчета от Стария континент. На всяка държава — членка на ЕС, бяха разпределени определен брой билети за пътуване, въз основа на дела от населението на страната в сравнение с общото население на Европейския съюз. Първият кръг от процеса на кандидатстване, който започва на 12 юни, ще даде възможност на поне 15 000 получатели да открият красотите на Европа. Втори кръг на кандидатстване с поне 5 000 билета ще се проведе през есента на 2018 г.

DiscoverEU ще им даде възможност да разберат по-добре многообразието на Европа, да се радват на културното богатство, да намерят нови приятели и да добият представа за своята европейска идентичност. Комисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич заяви: „DiscoverEU предлага на младите хора отлична възможност чрез пътуване лично да опознаят Европа по начин, несравним с книгите или документалните филми. Уверен съм, че този опит ще доведе до положителна промяна — за участващите млади хора и за общностите, които посещават. Утре посяваме семената, от които може би ще се родят 15 000 незабравим истории за Европа, а още много ще изникнат по-късно тази година и надявам се, още повече през следващите години.“

По тази нова инициатива на ЕС младите хора ще могат да пътуват поотделно или в група от максимум пет души. Като общо правило те ще пътуват с влак. За да може обаче да се гарантира широк достъп из целия континент, участниците може в специални случаи да използват алтернативни видове транспорт, като например автобуси, фериботи, или по изключение самолети. Това ще гарантира, че младите хора, които живеят в отдалечени райони или острови на ЕС, също ще имат възможност да участват. Тъй като 2018 г. е Европейската година на културното наследство, пътуващите ще имат възможност да участват в множеството прояви, организирани в цяла Европа.

Как се кандидатства

Кандидатите ще трябва да предоставят своите лични данни, както и информация за планираното пътуване. Те ще трябва също да попълнят викторина от 5 въпроса, свързана с Европейската година на културното наследство 2018, с инициативите на ЕС, насочени към младите хора, и с предстоящите избори за Европейски парламент. Накрая, те ще трябва да отговорят на допълнителен въпрос относно това колко млади хора според тях ще кандидатстват за тази инициатива. Отговорите ще дадат възможност на Европейската комисия да направи подбор на кандидатите. След като това бъде направено, участниците трябва да започнат да пътуват между 9 юли и 30 септември 2018 г. Те могат да пътуват до 30 дни и да посетят до 4 чуждестранни дестинации.

Контекст

Европейската комисия възнамерява да разработи инициативата и поради това тя е включена в нейното предложение за следващата програма „Еразъм“ . Ако Европейският парламент и Съветът се съгласят с предложението, още 1,5 милиона 18-годишни младежи се очаква да могат да пътуват между 2021 и 2027 г., подпомогнати с бюджет от 700 милиона евро. DiscoverEU е инициатива на ЕС въз основа на предложение на Европейския парламент, с което се гарантира нейното финансиране за 2018 г. в рамките на подготвително действие. Инициативата е насочена към младите хора, навършващи 18 годишна възраст, тъй като това представлява важна стъпка към зряла възраст. Европейската комисия би искала да чуе мнението на младите пътешественици и ще ги насърчава да споделят своя опит и приключения. Ето защо, след като бъдат избрани, участниците ще бъдат част от общността DiscoverEU и стават посланици на инициативата. Те ще бъдат приканени да разкажат за преживяванията си, например чрез инструменти на социалните медии като Instagram, Facebook и Twitter или чрез презентация в своето училище или местна общност.

За повече информация

Информационна бележка

Европейски младежки портал: Кандидатствайте тук

Източник: Представителство на Европейската комисия в България