Дискусия „Европейският съюз на кръстопът“

Публикувано:
19:16ч / 08.05.2015г
Брой прочитания:
367
Брой коментари:
0

По случай Деня на Европа и 70-та годишнина от края на Втората световна война, Европейското движение и Съюзът на европейските федералисти съвместно с Информационното бюро на ЕП в България организираха днес публична дискусия на тема „ЕС на кръстопът: Предизвикателства и перспективи пред най-успешния мирен проект в историята”. Събитието се проведе в Дома на Европа в София и в него взеха участие българските евродепутати Ева Паунова от Европейската народна партия, вицепрезидент на Международното европейско движение, Илияна Йотова от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, Искра Михайлова от Алианса на либералите и демократите за Европа. В дискусията се включиха и Н. Пр. Том ван Оорсхот, посланик на Холандия, и Томас Пфане, ръководител на икономическия отдел в посолството на Германия у нас. Водещ на дискусията беше Теодор Стойчев, и.д. ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент.

Във встъпителните си думи Велко Иванов, генерален секретар на Европейското движение в България, припомни, че такива дискусии са вече традиция в навечерието на Деня на Европа, 9 май, и изрази пожеланието да се отърсим от „европровинциализма”, заради който 8 г. след приемането на България в ЕС все още не се чувстваме напълно като част от него.

Набелязаните за обсъждане теми бяха:

– Реални или преувеличени са заплахите за мира, свободата, демокрацията и солидарността

– Европейски или национални отговори на новите предизвикателства

– Как да увеличим капацитета на ЕС, за да поеме по-голяма глобална отговорност

В хода на разговорите често ставаше дума за солидарността в ЕС, за фундаменталните права, за проблемите с бежанците и икономическите проблеми на ЕС, за плана Юнкер и разликата между него и политиката на сближаване на ЕС. Повечето въпроси бяха поставени към българските евродепутатки, защото за присъстващите беше важна темата за мястото на България в ЕС и как българските представители в Европейския парламент защитават интересите на страната ни.

Чуждестранните участници в дискусията, посланикът на Холандия, Н. Пр. Том ван Оорсхот, и представителят на посолството на Германия у нас, Томас Пфане, се спряха предимно на темата за осмислянето на историята, за необходимостта да се припомня на младите поколения за Втората световна война  и изводите от нея. Казаното от тях хвърли мост между миналото на Европа и бъдещето в контекста на предстоящия 9 май, дата натоварена с дълбок смисъл в историята на Европа.

 

 

Източник: Европейско движение и www.evropaworld.eu