Младежки ден на отворените врати в Дома на Европа

Публикувано:
17:49ч / 09.05.2015г
Брой прочитания:
399
Брой коментари:
0

Денят на Европа е празник на единството и мира на стария континент. Той се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., само 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман” е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейски съюз. През 1985 г. в Милано държавните и правителствените ръководители на страните от тогавашната Европейска общност решават 9 май да бъде празникът на Европейския съюз.

В Деня на Европа Представителството на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент традиционно отварят вратите си за млади хора, ученици и студенти от цялата страна. Младежите получават възможност да научат повече за Европейския съюз и европейските институции пряко от хората, които работят в тях.

Тази година над 600 ученици и студенти от цялата страна се включиха в събитието. Младежите се срещнаха и говориха гостите и представители на Европейските институции за ползите от обединена Европа, европейските ценности и как да използваме членството, за да променим настоящето и бъдещето на България към по-добро. Младите хора се запознаха с програмите за продължаване на образованието в ЕС, европейските политики за повече работни места за младите хора и възможностите за житейска реализация и кариерно развитие, които те създават.

Заместник-председателят на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси г-жа Кристалина Георгиева, заедно с президента Росен Плевнелиев, външния министър Даниел Митов и депутати в Европейския парламент разговаряха с ученици от Карлово, Казанлък, Стара Загора, Дупница, Благоевград, Пловдив, Плевен, които бяха дошли на Младежкия ден на отворените врати в Дома на Европа в София.

„Интересът на българите е да сме част от обединена Европа. Европейският съюз е най-голямата и силна икономика в света. Европа откри най-важния икономически мотор на 20-и век – политиката на сближаване. Тя позволява, когато работят заедно, различни страни да вдигат стандарта си на живот много по-бързо, отколкото ако се опитват да се справят сами.

През последните десетилетия само двадесетина страни в света успяха да направят скока от средни към високи доходи и половината от тях постигнаха това, защото са членове на ЕС. България все още не е сред страните с висок доход, защото влязохме в Съюза, точно когато той изпадна в криза. След трудни 7 години обаче икономиката на ЕС най-после върви нагоре. И аз съм убедена, че нашият напредък също ще се случи. Вие ще го видите и ще иматe сериозни основания да се гордеете с това. Българите нямаме абсолютно никаква причина да сме в съюза с по-ниско самочувствие от всички останали“ – каза на младежите еврокомисар Кристалина Георгиева.

По-рано през празничния ден г-жа Георгиева участва в официална церемония пред Президентството на Република България, на която държавният глава прие строя на почетната гвардейска рота и беше тържествено издигнато знамето на Европейския съюз. Сред официалните лица на събитието бяха и вицепремиерът Ивайло Калфин, министърът на отбраната Николай Ненчев, външният министър Даниел Митов и народни представители.

 

Източник: Представителство на Европейската комисия в България