„Дни на нематериалното културно наследство” в Столична библиотека

Публикувано:
11:20ч / 11.04.2018г
Брой прочитания:
442
Брой коментари:
0

 За първи път „Дни на нематериалното културно наследство” се провеждат в Столична библиотека от 11 до 14 април 2018 г. Инициативите са в рамките на проекта на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Столична библиотека с финансовата подкрепа на СО по Програма „Европа“ 2018 г. Основна цел на Дните тази година, обявена от ЕС за Година на културното наследство,  е представянето на  културната памет на народа ни в градска среда и презентиране на Представителния списък на ЮНЕСКО на световното нематериалното културно наследство, в който България има 5 включени елемента:

  • Бистришките баби и танци и ритуали от региона на Шоплука,
  • нестинарството,
  • килимарството от Чипровци,
  • Народния празник „Сурва“,
  • мартеницата.

Publication2_Easy-Resize.com Дните се откриват в 12:00 ч. на 11 април с документална изложба от фондовете на библиотеката „Фолклорен летопис на София“ и с изпълнения на популярната вокална формация „Светоглас”. Изложбата представя редки книги, периодичен печат, ценни грамофонни плочи и албуми, посветени на фолклорните традиции в София и Софийския регион. За първи път ще бъдат представени статии от изтъкнати наши етнографи като Христо Вакарелски и Михаил Арнаудов, публикувани в периодични издания от Възраждането до 30-те години на миналия век. В изложбата са показани и фолклорни творения, представени в детския периодичен печат до 1944 г.

Изложбата включва уникални книги от фондовете на библиотеката като „Сборник с народни умотворения, наука и книжнина” 1896 г., „Селски бит и изкуство в Софийско” от Ст. Л. Костов (1935 г.), както и непредставената досега „Народни юридически обичаи” от Стефан Бобчев (1883г.) от личната библиотека на Константин Стоилов. Фолклорната кукла, мартеницата и обредните хлябове ще представят народните обреди и обичаи от Шопско.

Двуезичната изложба „Пътешествие из живите традиции”  представя в 100 фотоса нематериалното културно наследство като обичаи, предмети и артефакти, пренесени през хилядолетия и цивилизации културни практики на 16-те държави от региона на Югоизточна Европа – от Балканите, Украйна и Молдова до Кипър, Турция, Грузия и Армения.

предно_Easy-Resize.comзадно_Easy-Resize.comАкценти в програмата на Дните на НКН са:

  • две кръгли маси, на които ще бъдат обсъдени правната регулация на нематериалното културно наследство и проявлението на традиционните и новите форми на НКН в градска среда;
  • демонстрации на народни обреди, предмети, занаяти – „Забравени кулинарни традиции, живи вкусове” с дегустации, „Изработване на фолклорни кукли”, „Фолклорна Азбука” и др.
  • прожекция на документални филми;
  • фолклорен празник на площад „Славейков” на 14 април с участието на неповторимите „Бистришки баби и внучки” и детски танцови състави от Софийския регион.

 

Източник: Столична библиотека