Дни на Сърбия

Публикувано:
10:09ч / 20.05.2017г
Брой прочитания:
501
Брой коментари:
0

DSC00163DSC00164На „Дните на Сърбия“ в България бяха представени летните дестинации в Република Сърбия. Това стана първо пред журналисти в посолството на страната в София, а вечерта – пред по-широка публика, на площада пред Националния дворец на културата. Там бяха разположени щандове на Т уристическата организация на Сърбия и туристическа агенция „Бохемия“ – организатори на събитието. Звучаха традиционни сръбски хора и етно музика с модерни елементи, филмова и джазова музика, изпълнена на акордеон. В програмата бяха включени музикални изпълнения на миналогодишния победител на фестивала „Първи акордеон на Сокобаня“ – Милан Миличевич и Милош Теофилович с техните оркестри; музикални изпълнения на духовия оркестър на Стефан Младенович, победители на сръбския фестивал “Гуча“ през 2015 г.

DSC00158БDSC00169яха представяни атрактивни летни туристически дестинации от местни сръбски организации: уикенд ваканции в Белград, Ниш, Драгачево, Иваница, както и известните сръбски фестивали – джаз фестивал „Нишвил“, Бирен фест в Белград, “Нушичияда“, фестивала в Гуча и фестивала “Рощилияда“ – празник на сръбската скара в Лесковац. Българската туристическата агенция „Бохемия“ представи своите предложения за маршрути с направления Сърбия и Западни Балкани.

По данни на Туристическата организация на Сърбия през последните 12 месеца броят на посетителите от България е с 24 % по-голям в сравнение със същия период през предишната година. Пристигащите от България са на първо място сред чуждестранните гости в Белград и сред първите три места за цяла Сърбия.

Туристическата организация на сръбската столица има ново предложение: „Скритите места на Белград“, сред които са 10 исторически обекта в квартал „Савамала“. Белгард е известен и като „най-добър град за нощен живот в Европа“, според Suday Times 2010 и Lonely Planet 2013. Градът е домакин и на големия фестивал на бирата Belgrade Beer Fest, който се провежда от 16 до 20 август.

През 2021 г. вторият по големина град в Сърбия, Нови Сад, ще бъде Европейска столица на културата. Градът е известен със своята архитектура и културните си традиции. Тук от 17 години се провежда един от най-големите международни фестивали в Европа EXIT (6-9 юли), спечелил признанието „Best  Major European Festival“. През тази година темата му ще бъде „Summer of Love“.

Ниш също става все по-популярен за меломаните с Международния фестивал за джаз музика „Нишвил“ (от 10 до 13 август). Градът привлича и с живописните си околности – селата около Буяновачкото езеро.

Това са само някои от предложенията, с които ще ви привлече съседна Сърбия. Има обаче още много други, които си заслужава да бъдат открити.

Още снимки от „Дните на Сърбия“ може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu