Дуетът Назар и Нино – българо-грузински пламък в музиката и любовта

Публикувано:
11:12ч / 08.06.2016г
Брой прочитания:
711
Брой коментари:
0

С Назар и Нино се запознахме на тазгодишния прием, с който националният празник на Грузия бе отбелязан в София. Дуетът придаде силен емоционален акцент на празника. Отначало двамата изпяха националните химни на Грузия и България, а след това съвсем спонтанно решиха да зарадват присъстващите с няколко грузински песни.

Нино и Димитър Колев-Назар са съпрузи. Бащината фамилия на грузинката Нино е Гамгонеишвили, но вече се представя като Колева. Родена е в Тбилиси, а след като се омъжва за българин, избира да живее и пее в неговата родина. Намира, че доста неща свързват българите и грузинците, включително в исторически план. Известно е, че братята Григорий и Абазий Бакуриани са основатели на Бачковския манастир през ХIв.

Творческият тандем Назар и Нино е много успешен. Участвали са във фестивали у нас, в Западна Европа, Турция, Кипър и др., получавали са награди. Последната засега е от Международния балкански фестивал „Пирин фолк“ през 2014г..

Както е знайно, обаче, по-важна от всяка официална награда е добрата дума на публиката за теб. „Прекрасни, талантливи хора!“ – беше спонтанният отклик на председателката на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова, когато видя фотоалбума ни с техни снимки в интернет. А журналистката от програма „Христо Ботев“ Цвета Николова, в чието предаване „Познати и непознати“ певците са гостували, веднага си припомни, че двамата са били на турско-сирийската границата, за да изнасят концерти за бежанци.

Любовта между двамата дава топлина и на другите. Това е лесно постижимо, когато става дума за таланти като Назар и Нино.

Още снимки на дуета може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: www.evropaworld.eu