Мемориален концерт Бела Барток – празник на унгарската музика

Публикувано:
15:20ч / 08.06.2016г
Брой прочитания:
294
Брой коментари:
0

В програмата на 46-тия Международен фестивал „Софийски музикални седмици“ (24 май-29 юни) прозвуча „Мемориален концерт Бела Барток – празник на унгарската музика“ по случай 135-годишнината от рождението на композитора. На 28 май в зала 9 на НДК директорката на Унгарския културен институт в София, Дьорди Димитров, представи изпълнителите, дошли специално от Унгария: пианистите Ендре Хегедюш и Каталин Хегедюш.

В „Мемориален концерт“ бяха включени предимно творби на Барток – „Вечер в Трансилвания“, „Сонатина“, „Allegro Barbaro“, „Стари унгарски танци“, „Сюита. Оп.14“, както и 4 от 6-те танца в български ритъм. Всички тях пианистът изпълни сам. Още в началото на концерта обаче той каза пред софийската публика, че макар да се изявява като солист, винаги му е изключително приятно да свири със съпругата си, с която са се оженили като студенти и имат вече 37-години брак.

Ендре Хегедюш е носител на наградите „Лайош Кошут“ и „Ференц Лист“. Общият репертоар със съпругата му обхваща произведения от бароковата, класическата, романтичната и музиката на 20-ти век. Изнасяли са концерти в САЩ, Япония и много страни от Западна Европа.

Двамата изпълниха в София „Унгарско дивертименто“ за 4 ръце от Шуберт и „Прелюдия – симфонична поема“ от Лист.

Концерт, в който двама изпълнители са така отдадени на музиката, както и един на друг, е наистина наслада за духа. На нас, които имахме щастието да присъстваме на него, ни се искаше той да не свършва! Неслучайно го помним и сега, толкова дни след като е отзвучал.

Още снимки от концерта може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu и Унгарски културен институт