Емоционалното здраве на децата в Непал е застрашено

Публикувано:
07:26ч / 15.05.2015г
Брой прочитания:
95
Брой коментари:
0

УНИЦЕФ предупреждава, че децата на Непал са изправени пред безпрецедентно емоционално изпитание в резултат на двете разрушителни земетресения, ударили страната през последните две седмици и половина.

Хиляди деца и техните семейства се завръщат във временните лагери из страната, след като земетресението от 12 май уплаши много хора да се завърнат в домовете си.
„Не бива да подценяваме психологическите последствия, които тези мощни трусове оказват върху децата. Бях много близо до епицентъра при труса във вторник, децата се прегръщаха и плачеха часове наред, докато хората напускаха домовете си. Много деца сънуват кошмари, някои са изключително стресирани и не могат да спят, докато други не могат да се откъснат от родителите си.“, сподели Роунак Кан, Заместник Представител на УНИЦЕФ в Непал.

УНИЦЕФ засилва действията си в засегнатите региони- включително в областите Долакха и Синдхупалчок, които са най-силно засегнати от земетресението във вторник.

Освен доставянето на питейна вода, хигиенни материали и жизненоважни медикаменти, организация приоритетно оказва подкрепа на децата, които са подложени на изключителен стрес.
„Трябва да сме напълно готови да осигуряваме навременна емоционална помощ за децата, когато и където има нужда. Очевидно е, когато едно дете няма храна, подслон или питейна вода. Но симптомите на емоционално страдание като тревожност, могат да останат скрити и да причинят сериозни емоционални травми ако не се адресират навреме“, допълни Кан.

Как УНИЦЕФ помага на децата да преодолеят преживения стрес:

  • Подкрепя специалистите в най-тежко засегнатите райони, които предоставят специализирана помощ на децата в нужда;
  • Създава и управлява десетки защитени пространства за деца в импровизираните лагери, където децата могат да получат психологическа помощ;
  • Подкрепя арт-терапия за деца;
  • Води специална радио програма в Непал „Слушане и говорене“, която предлага консултация по телефона за деца в по-отдалечените части на страната. Радиопредаването се излъчваше и 10 минути след труса на 12 май;
  • Осигурява екипи за идентификация и помощ за децата, които са били разделени от техните семейства;
  • Помага за разкриването на училища и създаване на временни учебни центрове, в които децата да продължат своето образование, като същевременно да им предложи безопасно място и им върне жизненоважното чувство за рутина.

„Много е важно да положим всички усилия, за да осигурим на децата психологическа подкрепа, защитена среда и стабилна рутина, за да им помогнем да преодолеят преживяното.“, каза Кхан.

„Децата в Непал вече са преживели твърде много и ние трябва да направим всичко, което е по силите ни, за да им върнем детството.“

УНИЦЕФ, заедно с други агенции на ООН, отправя призив за набиране на над 50 милиона щатски долара за хуманитарна помощ на децата и семействата в Непал през следващите три месеца. 

КАК БЪЛГАРИТЕ МОГАТ ДА ПОМОГНАТ НА ДЕЦАТА В НЕПАЛ

  • Чрез дарение онлайнна уебсайта на УНИЦЕФ България
  • По банков пътна следната дарителска сметка:    Райфайзенбанк ЕАД: IBAN: BG34RZBB91551065034919; BIC: RZBBBGSF; Основание: Непал
  • ЧрезSMS с текст „NEPAL” на кратък номер 1021. Стойността на дарението е 2 лв. ДДС и други такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори.

Повече информация на: www.unicef.bg или на: www.facebook.com/unicef.bulgaria

Още публикации по темата в сайта ни:

Децата в Непал остават без училища

България помага на Непал чрез УНИЦЕФ

УНИЦЕФ в помощ на децата в Непал

Източник: УНИЦЕФ