Епископската базилика на Филипопол бе открита

Публикувано:
18:33ч / 18.04.2021г
Брой прочитания:
414
Брой коментари:
0

На 18 април 2021 г., датата, на която ЮНЕСКО отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на културата, бе официално открита Епископската базилика на Филипопол, най-старата раннохристиянска църква в България, Тя е била религиозен храм от средата на IV до края на VI век, а през Средновековието върху руините й е изграден е изграден християнски некропол. Сградата е уникална по своите размери, архитектурно решение и декорация. На 20 януари 2018 г. тя е включена в Индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Реставрирането й продължи 6 години и бе осъществено благодарение на публично частно партньорство между фондация „Америка за България“ и община Пловдив.

Събитието беше предавано в реално време във Фейсбук. Слова при откриването произнесоха посланичката на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа и и президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър. На събитието присъства и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

В Интернет беше предавана на живо и обиколка из базиликата. Като илюстрация използваме скрийншотове, в които се вижда и реакцията на други наблюдаващи събитието онлайн. Съобразно здравните мерки за безопасност броят на първите посетители беше ограничен брой. Разяснения даваше доц. Елена Кантарева Дечева, ръководител на реставраторския екип. Тя показа двата пласта от мозайки, които са били открити при възстановителните дейности. Вторият пласт е бил направен, след като долният се е нагънал при разместване на почвата.

Друго любопитно откритие на реставраторите е, че по декорацията на базиликата в древността са работили два екипа, единият от които е бил по-талантлив от другия. Разликата в изпълнението на мозайките може и да не е очебийна за обикновения посетител, но експертите са забелязали, едните са се справили със задачата си по-успешно. По всяка вероятност се е случвало двата екипа са започвали работа в два различни края на залата и в даден момент са се срещали. На едно място (на снимката вляво) си личи как при изработването на редица от гроздове, комбинирани с листа от бръшлян, всяка от двете групи майстори е влагала свой почерк в изображенията на граздовете и там, където двата екипа са се срещнали един грозд има елементи от двата стила.

Забележителни са мозайките с изображения на птици. „Изворът на живота“ (на снимката вдясно) не е запазен изцяло, но със съвременните технически възможности миртуално е възстановена и липсващата част.

Музейният комплекс е разположен на две нива. Посетителите могат да научат подробности за отделните части на обекта чрез информационни табла. Оригинална идея е допълнителна информация да се дава и чрез „театър на сенките“ по стените.

Сградата е пригодена за провеждането на културни прояви – театрални представления, концерти. В нея има детски кът, където най-малките посетители, където те ще получават първи уроци по археология и реставриране.

Епископската базилика ще бъде отворена за посещения от утре.

 

Източник: www.evropaworld.eu