EURAXESS посети Варна и Русе

Публикувано:
08:02ч / 04.11.2015г
Брой прочитания:
230
Брой коментари:
0

Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ и Русенски университет „Ангел Кънчев“ имаха удоволствието да бъдат домакини на пътуващата презентация на мрежата от центрове за мобилност на учени EURAXESS. EURAXESS Roadshow е турне,  целящо да посети 34 града в 16 страни. Пътуващото изложение представя на студенти и млади учени от цяла Европа възможности за научноизследователска кариера или как да „мобилизират” своята вече стартирала кариера, както и да научат повече за EURAXESS.

Синият автобус на EURAXESS посети Варна на 29 октомври. На събитието присъстваха студенти, докторанти, изследователи и преподаватели от ВСУ и други университети от Варна и региона.  Пътуващата презентация на EURAXESS бе открита официално от проф. Павлов – зам.-ректор по НИД на ВСУ „Черноризец Храбър“. Официални гости бяха проф. д.ик.н. Анна Недялкова – президент на ВСУ, проф. д.пс.н. Галя Герчева – ректор на ВСУ, Яни Янев – вицепрезидент на ВСУ и г-жа Лилия Христова – директор дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.  Всички участниците имаха възможността да се запознаят със уебсайта на мрежата. Присъстващите на семинарите получиха подробна информация за EURAXESS,  ВСУ сподели опит и добри практики за прилагането на Хартата на европейските учени и Кодекса за поведение при подбор на изследователи и придобиването на логото „HR Exellence in Research“.

В Русенски университет „Ангел Кънчев“ синият автобус пристигна на 2 ноември. „Русенският университет е контактна точка на мрежата EURAXESS вече повече от 10 години. „Тогава ние бяхме едно от първите висши училища, които се включиха в тази мрежа“, каза ректорът, чл.-кор. проф. Христо Белоев, при откриването на събитието. Проф. Белоев заяви пред аудиторията, че ръководството на Русенския университет също е решено да започне процеса по прилагането на принципите на Хартата на европейските учени и Кодекса за поведение при подбор на изследователи в самия университет. Тези принципи имат за цел да създадат по–добри условия за работа на научните изследователи и прилагането им предоставя определен набор от права и задължения. Светлана Димитрова, национален координатор на мрежата, представи направленията, в които работят тя и нейните колеги в подкрепа на развитието на кариерата на младите учени – работата по създаването на национална нормативна рамка от етични правила за българските учени, подпомогането на процеса на мобилността на учените, информация за Хартата и Кодекса, интерактивни уеб-услуги и др.

И на двете събития български и чуждестранни учени споделиха опитите си от своята текуща или вече изминала мобилност.

За повече информация за дейностите на мрежата и предстоящи събития: уеб страницата на EURAXESS България – http://www.euraxess.bg/bg/home и страницата във фейсбук – https://www.facebook.com/euraxess.bulgaria/

 

 

 

Източник: EURAXESS Bulgaria