Eвродепутатите искат преразглеждане на правилата за даване на убежище

Публикувано:
13:34ч / 06.10.2015г
Брой прочитания:
130
Брой коментари:
0

Новата схема за предислоциране на бежанци от Гърция и Италия в други страни от ЕС, диалогът с Турция и сътрудничеството за пресичане и управление на миграционните потоци, както и бюджетни мерки в отговор на безпрецедентната бежанска криза бяха сред темите, засегнати във вторник сутрин по време на дебата с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Членовете на ЕП изразиха съжаление относно явната липса на амбиция от страна на Европейския съвет да се справи с най-сериозната бежанска криза от Втората световна война. Някои призоваха за реформа на Дъблинските правила, които определят коя страна трябва да приеме молбите за убежище, отваряне на канали за законна миграция и борба с престъпните мрежи за трафик на хора. Други въпроси включваха и мерки като засилване на контрола по външните граници на ЕС и идентификацията, регистрацията и взимането на отпечатъци от пръстите на мигрантите в „горещи точки“.

Хуманитарна загриженост за бежанците с приближаващата зима

Хуманитарното положение на бежанците в ЕС и съседните страни беше темата на отделен дебат с първия заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс и министъра за отношения с Европейския парламент по време на люксембургското председателство на Съвета Никола Шмит.

„Сега е трудният период. Можем да очакваме засилване на потоците бежанци преди зимата да дойде изцяло. Сега е също и времето за вземане на трудни решения, за да може „горещите точки“ да са напълно готови и да бъде отпуснат бюджет за същите мерки на ЕС, които бяха одобрени от Съвета“. Това каза председателят на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешна сигурност на ЕП, който отговаря за миграцията и правото на убежище, Клод Морайс (С&Д, Великобритания).

Темата за миграцията ще бъде силно засегната и по време на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 и 9 октомври, както и на следващата Европейска среща на върха на 15 и 16 октомври.

Можете да гледате пленарните дебати на запис тук.

Източник: Информационно бюро на Европейския парламент