Европейската комисия удвои средствата от бюджета на ЕС за справяне с бежанската криза

Публикувано:
14:37ч / 23.09.2015г
Брой прочитания:
157
Брой коментари:
0

Европейската комисия одобри днес голям пакет от незабавни оперативни, бюджетни и правни мерки за справяне с бежанската криза в Европа. Действията на ЕК са в рамките на предложения през май Европейски дневен ред за миграцията.

Комисията отдели нови 1,7 милиарда евро за подпомагане на страните членки, които са най-засегнати от бежанската криза, както и за увеличаване на хуманитарната помощ и за работа в подкрепа на сирийските бежанци в страните от Близкия изток, в които са намерили убежище.

Заместник-председателят на ЕК с ресор „Бюджет и човешки ресурси“ Кристалина Георгиева заяви: „Настоящата криза изисква пълна мобилизация на всички финансови ресурси. За много кратко време прегледахме всяко евро в бюджета, за да намерим средства, които да пренасочим към справяне със ситуацията. Днес отделяме допълнителни 1.7 млрд евро, с които общото финансиране достига 9.2 млрд. евро – над два пъти повече, отколкото в началото на годината. Проявяваме максимална гъвкавост, за да можем в този много труден момент да останем заедно и да устоим на предизвикателството.“

Пълен запис на нейното изказване на пресконференцията днес ще намерите на следния линк: http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I109153

С днешното решение средствата, отделени за политиките по миграцията и предоставянето на убежище в бюджета на ЕС, достигнаха 9,2 милиарда евро, в това число:

– 4.5 милиарда евро бяха планирани за миграционни въпроси в бюджета първоначално, включително за операции по спасяване на бежанци в Средиземно море, настаняване, преместване, установяване, хуманитарни помощи и др.

– 1.2 милиарда евро за нови мерки обявени през май и септември 2015 г.

– 1.8 милиарда евро в специален фонд за подпомагане на Африка (обявен през септември 2015 г).

– 1.7 милиарда евро, предложени днес.

Пълен списък на предложените днес мерки и отделените за тях средства ще намерите в приложеното съобщение за медиите (на английски език, превод на български се очаква да бъде качен на http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5700_en.htm по-късно тази вечер).

Комисията одобри днес и започването на 40 процедури срещу 19 страни членки за нарушение на европейското законодателство в областта на приложението на Общата европейска система за предоставяне на убежище. Европейското законодателство в тази област се състои от пет директиви: за предоставянето на убежище; за условията в центровете за приемане на бежанци; за признаване на квалификациите; за вземането на пръстови отпечатъци; за връщане на получилите отказ.

Срещу България има три процедури за нарушения в прилагането на директивите за предоставянето на убежище, за условията в центровете за приемане на бежанци и за признаване на квалификациите.

Пълен списък на одобрените днес процедури  ще намерите в приложеното съобщение за медиите (на английски език, превод на български се очаква да бъде качен на http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5699_en.htm по-късно тази вечер).

 

Отдел „Преса и медии“

Представителство на ЕК в България

Телефон 02/933 5240

Източник: Представителство на Европейската комисия