Форум на доброволчеството

Публикувано:
11:39ч / 29.04.2015г
Брой прочитания:
578
Брой коментари:
1

Какво показа Форумът на доброволчеството, организиран от посолството на Германия в София със съдействие на TimeHeroes на 26 април пред НДК? Няколко срещи с участници в него ме убедиха, че безвъзмездният труд в полза на обществото се превръща в начин на мислене и поведение за много наши сънародници.

Форумът събра организации от цялата страна, които представяха дейността си и същевременно набираха нови доброволци. В голямата бяла шатра пред НДК посетителите можеха да се присъединят към екипа, който обучава кучета-водачи за незрящи хора, да се убедят, че събирането на пластмасови капачки за рециклиране може да помогне с получените средства да се закупят необходими вещи за деца, лишени от родителски грижи…

На щанда с надпис „Образование без граници” се запознах с Иван Господинов, учител по немски език и философия към фондация „Заедно в час”, който през свободното си време се е посветил на една кауза: превеждането на сайта www.kнаnacademy.org на български език. Това в момента е един от най-големите образователни онлайн портали в света, който се превежда на около 100 езика. Материалите са по предметите, които се изучават от първи до 12-ти клас, както и въвеждащи университетски курсове, и се предоставят за безплатно ползване. По думите на Иван Господинов, в него има много хубави уроци по история на изкуството. Тези видеоуроци в интернет се подготвят от голям екип педагози, дизайнери и програмисти в Калифорния, САЩ. Началото е поставено от Салман Кан, затова сайтът е наречен на негово име. Досега на родния ни език са преведени над 2000 урока. С Иван разговарях за разликите между Kнаnacademy и Уикипедия, както и какви ползи могат да имат хора от различни възрасти от тези виртуални уроци. Ще може да прочетете цялото интервю скоро в сайта ни, а сега само ще повторя поканата на  „Образование без граници”: търсят се доброволци, които да превеждат уроците от английски на български или пък биха искали да помагат за популяризирането на образователния портал.

На форума се срещнах и с Васил Петров от Национален алианс за работа с доброволци, в който се е включил през 2011 г.. Участвал е в кампанията „Дарете час”, в рамките на която през 2013 г. беше организирано национално проучване за нагласите към доброволчеството у нас. „През 2012 г. пък благодарение на тази кампания подготвихме книжката „Баба знае най-добре” с 3700 рецепти, събрани от 300 доброволци от всички центрове на организацията в страната.” – разказа ми Васил.  Парите за самото издание са спечелени по проект, а на Форума на доброволчеството в НДК книжката се раздаваше безплатно.

Разбира се, на Форума имаше възможност посетителите да направят и малки дарения за дадена кауза. Закупувайки книжката „С децата в биоградинка”, предлагана от сдружение Agrolink на символична цена от 7 лв., всеки можеше да подкрепи каузата дечица от Дома в Драгалевци и от училището за деца с увреден слух да си направят зеленукови градинки, където растенията се отглеждат природосъобразно. „Благодарение на средствата от продадените квижки, до този момент сме осигурили капково напояване в градинките” – обясни ми Детелина Георгиева, доброволка в организацията.- С капково напояване се пести вода и труд.”

„Покрай работата в биоградинката децата научават повече за самите растения и с какво са полезни – включи се в разговора и Дарина Муслева, също доброволка от Agrolink. – Например, че лавандулата гони въшките и може да се използва за тази цел вместо изкуствени препарати. Така че проектът има и образователна цел. Освен това част от произведените продукти се използват за консумация или се продават и се събират средства за училищата. Този проект в момента не получава външно финансиране и се разчита на съпричастни хора, които, ако не разполагат с пари, могат да помогнат на децата в обработването на биоградинките. През тази година се очакват и доброволци от чужбина.

На Форума на доброволчеството се търсеха и желаещи да помагат безвъзмездно в изгражднето на жилища за социално слаби семейства. Ето какво научих от Деница Илиева, координатор на доброволците в Хабитат България: „Habitat for Humanity International е американска организация. Създадена е през 1976 г., има български клон от 2001 г.. Организацията е най-известна със строителната си програма, тя строи къщи в над 90 страни по света. У нас през 2005 г. благодарение на Хабитат България е построена една сграда в София. От 2012 г. работата по строителната програма е възобновена и в момента се изграждат еднофамилни енергоефективни жилища в Костинброд. Две от къщите вече са построени с помощта на корпоративни партньори и доброволци. В строежа активно участва и самото семейство, което ще се нанесе в жилището. За 2 години са се включили над 300 доброволци от 42 страни, разбира се, и от България. Не е необходимо човек да е строил къщи, за да стане доброволец при нас, защото през цялото време ще бъде инструктиран от професионални строители” – уточни Деница Илиева.

Доброволците са особено необходими в случаи на бедстия и аварии, затова щандът на доброволно формирование „Пловдив 112” определено предизвикваше интерес. Оттам можеха да се вземат безплатни материали с инструкции за даване на първа помощ при злополука или при зимни условия, как да се реагира при земетресение, как да се предпазваме от вредни химически вещества и т.н. Георги Влайков, заместник-ръководител на формированието, ми обясни, че членовете му действат при наводнения и други природни катаклизми, катастрофи по пътя, пожари. Били са навсякъде в страната, където през последните години имаше нужда да се реагира бързо в помощ на пострадали. Обучават се в пожарната и в Националния учебен център на „Гражданска защита” в Монтана. Всеки, който желае, може да стане доброволец при тях, или да им дари екипировка.

Доброволческите лагери са краткосрочни проекти, за които ми разказаха Вера Николова и Виктория Цветкова от организацията CVS-България. В тези лагери за около десетина дни се събират хора от цял свят. От всяка страна могат да участват само по двама представители, за да има по-голямо културно многообразие. Каузите, които обединяват доброволците, са различни: грижа за възрастни, за деца, за бежанци или екологични проблеми. В различни държави, където има нужда да се свърши работа за определена кауза, се събира лагер, който винаги е съпътстван от учебен елемент – доброволците имат възможност да получат повече информация, свързана с конкретната тема. Осигурява им се спането и храната, те трябва да платят само транспортните си разходи до лагера. Няма възрастови органичения – може да се включи всеки, който е над 18 г. В момента CVS-България активно работи с бежанци. Повече информация за това може да се намери на сайта www.refugeeproject.eu.

С въвеждането на „доброволческа книжка” като официален документ, удостоверяващ доброволческата дейност на всеки, и с приемането на закон за доброволчеството хората ще получат допълнителен стимул за безвъзмезден труд в полза на обществото. Най-важното обаче е човек да осъзнава, че да вършиш нещо за благородна кауза, без да очакваш парична компенсация, е извор на радост.

Предстои на нашия сайт www.evropaworld.eu да прочетете по-подробни интервюта с повечето от събеседниците ни, за които стана дума в тази публикация. Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът” във Фейсбук.

Автор: Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu