Форумът „Doing business with Germany“ в Бургас

Публикувано:
06:26ч / 28.09.2021г
Брой прочитания:
115
Брой коментари:
0

На 27.09.2021 г. в „Международен конгресен център Бургас“ се проведе икономически форум на тема „Doing Business with Germany”, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) съвместно с община Бургас.

В рамките на регионалното партньорство ГБИТК работи за популяризирането на регион Бургас като важна бизнес дестинация и за подпомагането на дейността на своите фирми членове.

Модератор бе проф. Теодор Седларски, регионален партньор на ГБИТК за Бургас.

Събитието бе открито от Тим Курт, президент на ГБИТК, който поздрави всички официални гости, лектори и участници. Той подчерта важността на организирането на подобни формати в сложни времена като сегашните. „От една страна, трябва да се преодолеят икономическите предизвикателства, предизвикани от пандемията, а от друга, е важно да се определи правилната посока за бъдещо развитие“, каза г-н Курт. В речта му беше отделено специално внимание на предимствата на Бургас като важен промишлен, културен и административен център в Югоизточна България.

Г-н Курт изрази специални благодарности към Община Бургас за тясното сътрудничество, към генералния спонсор – ПроКредит Банк, към основните спонсори – БАСФ, Бараж Груп и Региоком, както и към фирма Страйпс, Стор ИТ, Агенцията за икономическо развитие на Федерална република Германия, Източна комисия на германската икономика, Търговско-промишлена палата – Бургас и Индустриален и логистичен парк Бургас за подкрепата.

Кметът на Бургас, Димитър Николов също отправи приветствие към всички гости и участници на форума. Той заяви, че установяването на международни бизнес отношения е изключително важно за развитието на местните компании и привличането на инвестиции в Бургас. Въпреки кризата, в града са отворили нови офиси ИТ и Аутсорсинг компании, които обслужват клиенти от Германия, посочи кметът Николов.

Официални гости на събитието бяха Н.Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Република Германия,  Проф. д.н. Мария Нейкова, Областен управител на Бургас.

Посланик Айххорн посочи важността на тясното сътрудничество между Посолството и Камарата. Той подчерта положителния резултат от анкетата за бизнес средата на ГБИТК, при който над 90% от участниците заявяват, че биха инвестирали отново в страната.

Д-р Фолкер Трайер, директор „Външна политика“ и член на УС на Асоциацията на германските външнотърговски камари DIHK и д-р Соня Айзенберг, ръководител на отдел „Разширяване на ЕС“, Югоизточна Европа и Турция, Федерално министерство на икономиката и енергетиката поздравиха всички присъстващи чрез видео обръщение.

Д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК стартира в първи панел „Германо-български икономически отношения” с представяне на състоянието, перспективите и възможности за бизнеса пред германско-българските икономически отношения. Д-р Василев посочи, че икономките на двете страни са като „скачени съдове“.

Той открои положителната  тенденция – нарастването на износа на стоки от България към Германия с по-висока добавена стойност от 2009 г. насам.

Д-р Василев подчерта, че Германия продължава да е стратегически важен инвеститор, а около 5000 германски компании имат бизнес отношения с България.

С видео доклад от Берлин се включи д-р Юрген Фридрих, управляващ директор на Агенция за икономическо развитие на Федерална република Германия.Стефан Йонков, консул по икономически въпроси на България в Германия говори за шансовете и рисковете пред българските фирми при дейността им на германския пазар.

Детайли за икономическия потенциал на Бургас презентираха Красимир Стойчев, зам. кмет община Бургас и Георги Кузманов,
изпълнителен директор на Индустриален и логистичен парк Бургас.

Темата, по която реферира Аня Квиринг, регионален директор Югоизточна Европа, Източния комисия на германската икономика беше шансове и перспективи за икономическо развитие на България и региона на югоизточна Европа.

Вторият панел „Добри практики и препоръки за бизнес в Германия“ започна с презентация на  Емилия Царева, член на Управителния съвет на ПроКредит Банк на тема „Cross-Border Banking Business with ProCredit Bank in Germany“.

Андреас Лиер, изпълнителен директор БАСФ ЕООД представи предизвикателствата и възможностите за германски и български компании за нови партньорства и нов устойчив растеж в рамките на Зелената сделка.

Д-р Мая Найденова, адвокат и вицепрезидент на ГБИТК сподели своя опит относно правни въпроси при развиване не стопанска дейност в Германия, свързани с учредяване на ново дружество и данъчна система. Тя представи и Арбитражния съд към ГБИТК.

Какви са изискванията за качество към българските доставчици при сделки с

германски фирми обобщи Хайко Шмидт, управител на Инно-Кон ГмбХ.

Ивайло Славов, главен изпълнителен директор DIGITALL и член на УС на ГБИТК презентира културните прилики и различия при правене на бизнес в Германия и България.

Събитието завърши с представяне на Веселина Котавова, ръководител проекти към УС на Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт относно развитието на бизнеса на компанията в България.

Икономическият форум в Бургас на тема „Doing Business with Germany” е поредната стъпка за задълбочаване на германо-българските икономически отношения.

Запис от събитието може да видите тук

Източник: Германо-Българската индустриално-търговска камара