„Франкофолиите“ се върнаха в Благоевград

Публикувано:
09:47ч / 25.09.2015г
Брой прочитания:
472
Брой коментари:
0

Франкофоните в България, а и не само те, добре знаят за музикалния фестивал „Les Francofolies“, който се провежда в Ла Рошел ежегодно от 1985 г. насам. От 1991 до 1993 г. „Франкофолии“ имаше и в Благоевград. Ще ги има отново от тази година след над 20-годишно прекъсване. От 24 до 26 септември благоевградчани и гости на града ще могат да чуят на живо изпълнения на изпълнители от световна величина като Патрисиа Каас, Патрик Брюел, Боб Синклер, КИО, Кристоф Уилем, Сопрано и Караван Палас. Сред участниците от българска страна са Графа, Дийп зоун проджект, Веси Бонева, Криско, Михаела Филева.

На пресконференция във Френския институт в София, в която се включи лично Н.Пр.Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция у нас, в деня на откриването на фестивала беше представена програмата му и историята на неговото връщане в Благоевград.

„Много внимателно подбираме градовете извън Франция, в които да пренесем „Les Francofolies“ и когато дойдохме в Благоевград, нагласата ни беше да кажем „не“ – призна Жерар Пон, директор на фестивала „Les Francofolies“. – След като посетихме обаче едно училище в града и там срещнах 14-годишно момиче, което познаваше френските певци по-добре от мен, почувствах, че можем да направим заедно фестивала. Впечатлен съм от страните, в които има такава любов към френския език и мисля, че песента може много да помогне за разпространението му.“

След като присъствал на връчването на наградите на „БГ Радио“ в Благоевград  Жерар Пон вече бил напълно убеден, че тук трябва да има „Франкофолии“.

Кметът на града  Атанас Камбитов, по чиято инициатива се възражда фестивалът, продължи с историята на „голямото завръщане“:

„Жерар каза, че са дошли при нас, за да ни кажат „не“, но накрая казаха „да“. На 14 август обаче аз ходих в Авиньон, за да се срещна с него и от своя страна да му кажа „не“. Бяхме преценили силите си на този етап и стигнахме до извода, че нямаме финансовия ресурс да осъществим идеята.  Тогава обаче Жерлар ми отговори „Фестивалът трябва да се случи!“ Голяма подкрепа ни оказа „Морган груп“, намериха се и други спонсори.“

Самата община влага 300 хиляди лв., но това е много малка част от финансирането на събитието – уточни впоследствие г-н Камбитов. Според него чрез този фестивал Благоевград е намерил своята тематична ниша. В града има традиция в изучаването на френски език и „Франкофолиите“ могат да се превърнат в голям форум на франкофонията, да станат емблема на града. Още повече, че Благоевград вече разполага с авторските права за фестивала, а в договора с фестивалната централа във Франция е вписано, че българският град ще бъде единственият домакин на „Les Francofolies“ на Балканите.

„Вече сме говорили с посланичките на Алжир и Белгия за бъдещо участие и на изпълнители от техните страни – добави кметът на Благоевград. – Любопитен факт е, че голяма част от членовете на управителния съвет на Американския университет в града са франкофони и също са съпричастни към събитието.“

Организаторите имат желание в бъдеще във фестивала да се включат кинопрожекции, изложби. Жерар Пон дори сподели идеята си да доведе през следващите години именити френски готвачи, както и да организира снабдяването на децата в града, изучаващи френски, с дискове и книги, които да им помогнат в обучението по езика.

Г-н Пон повтори познатата констатация, че французите не познават добре България и предпочитат да пътуват до Хърватия и Гърция, което, според него, трябва да се промени и фестивал като „Франкофолиите“ може да ги привлече в нашата страна. Той напомни и за икономическия ефект от подобни културни поряви – в Ла Рошел всяка година през фестивалните дни се вливат хиляди евро от туристи.

Оживлението сред населението на Благоевград е настъпило още в самото начало на подготовката. По думите на Христина Шопова, директор на фестивала в града, на поканата млади доброволци да се включат в организаторската дейност са се отзовали над 160 френскоговорещи младежи.

Със сигурност концертите ще бъдат много посетени не само заради музикалните звезди, а и защото входът е свободен.

Обменът между „Les Francofolies“ и благоевградските „Франкофолии“ ще продължи активно. Следващата година на фестивала в Ла Рошел ще участва и български изпълнител. Той ще бъде подбран от „БГ Радио“, чийто генерален директор Николай Янчовичин също участва в пресконференцията във Френския институт.

Събитието в Благоевград е получило подкрепата на Министерството на културата и на Министерството на външните работи.

Накрая Н.Пр.Ксавие Лапер дьо Кабан изрази надеждата, че и в други български градове ще има франкофонски фестивали. Със София и Пловдив вече се работи в тази насока.

 

 

 

 

 

Източник: www.evropaworld.eu