Отбелязваме Европейския ден на езиците на 26 септември

Публикувано:
10:24ч / 25.09.2015г
Брой прочитания:
192
Брой коментари:
0

Европейската комисия в България ще се включи в традиционното честване на Европейския ден на езиците със забавни игри и викторини, подготвени от местната служба на Дирекцията за писмени преводи на ЕК. Освен любопитни факти за 24-те официални езика на Европейския съюз, посетителите ще могат да научат полезни думи, които ще им помогнат да докажат, че пазаруването на чужд език е напълно възможно. Такава е целта на организаторите, които провеждат тазгодишния „панаир на езиците“ под мотото Да пазаруваш на чужд език – мисията възможна! Той ще се състоив София на 26 септември 2015 г. (12.00ч. – 17.00ч.), в Sofia Ring Mall, ул. „Околовръстно шосе“ № 214.

Тази година в инициативата, която се осъществява с подкрепата на Столична община, участват Европейската комисия, Британски съвет, Френският институт, Гьоте институт, Чешкият център, Унгарският културен институт, Италианският културен институт, Полският институт, Португалският културен и езиков център, Руският културно-информационен център, Институтът за български език към БАН, Институт Сервантес, културният отдел към Посолството на Испания, посолствата на Австрия, Гърция, Дания, Ирландия, Норвегия, Румъния, Словакия, Финландия, Република Хърватия и Швеция, Центърът за развитие на човешките ресурси, ОПТИМА и Koningin Maximaschool. Предвидени са занимателни игри на над 20 езика и множество награди, както и полезна информация за възможностите за изучаване на чужди езици и успешната реализация в живота благодарение на тяхното владеене. 

В Брюксел Европейският ден на езиците ще бъде отбелязан с конференция, организирана съвместно от няколко генерални дирекции на Европейската комисия — „Образование и култура“, „Човешки ресурси и сигурност“, „Устни преводи“ и „Писмени преводи“, както и Евростат. 

Тя ще се проведе на  25 септември 2015 г. и ще включва онлайн дебат относно предизвикателствата, свързани с многоезичието в училищата, бизнеса и обществото. Дебатът ще може да бъда проследен на 24-те официални езика на Европейския съюз, от 13:15 ч. до 15:00 ч. българско време.

Контекст

За първи път Европейският ден на езиците се отбелязва от Съвета на Европа през 2001 г. като част от Европейската година на езиците. Европейската комисия и Европейският център за съвременни езици към Съвета на Европа участват активно в организирането на посветени на езиците прояви на самия ден и в дните около него. Подробна информация за честванията в различни европейски държави ще откриете тук.

Целта на Европейския ден на езиците е да се повишава осведомеността за използваните в Европа езици, да се насърчава културното и езиковото многообразие и да се стимулира изучаването на езици през целия живот. В Европейския съюз има 24 официални езика, около 60 регионални/малцинствени езика, повече от 100 езика, говорени от хора от други части на света

Поне половината от населението в света говори или разбира два или повече езика. Европейската комисия разработва политики за изучаване на езици в Европа като част от своята цел за усъвършенстване на езиковите умения в Европа – изучаването на поне два чужди езика от много ранна възраст.

Източник: Представителство на Европейската комисия