Франкофонията чества 20 г. на Декларацията от Бамако

Публикувано:
15:00ч / 03.11.2020г
Брой прочитания:
199
Брой коментари:
0

Преди 20 години, на 3 ноември 2000 г., държавите и правителствата, членуващи в Международната организация на Франкофонията приеха Декларацията от Бамако за демокрацията, правата и свободите. Провъзгласявайки, че „Франкофонията и демокрацията са неразделно свързани“, Декларацията от Бамако бележи важна стъпка в политическото изграждане на институционалната Франкофония, чиято 50-годишнина отбелязваме тази година.

Декларацията представлява амбициозна референтна рамка относно демократичните принципи и правата на човека, които франкофонските държави се ангажират да насърчават и защитават, и очертава насоките за действие на Международната организация за Франкофонията (OIF).

В текста са записани четири основни принципа, определяни като изисквания към френскоговорящата общност, които са основополагащи за действията на територията на Франкофонията: укрепване на върховенството на закона; провеждане на свободни, надеждни и прозрачни избори; спокоен политически живот; насърчаване на демократичната култура във всяка страна и пълно зачитане на правата на човека.

Във връзка с отбелязването на тази важна годишнина генералният секретар на Франкофонията, г-жа Луиз Мушикивабо, организира цикъл „Франкофонски разговори“, за да бъдат обсъдени в светлината на Декларацията от Бамако актуални и важни проблеми за франкофонската общност, свързани с правата на човека, основните свободи и демокрацията.

Встъпителният разговор, който ще се проведе във вторник, 10 ноември, от 15 до 18:30 часа и на който специален гост е президентът на Република Сенегал, г-н Маки Сал, ще има за тема: „Какво е състоянието на демокрацията във франкофонското пространство 20 години след Бамако? „.

Това събитие, в което ще участват високопоставени личности и дейци на Франкофонията, ангажирани в сферата на насърчаване и опазване на демокрацията, ще бъде излъчвано на живо в социалните мрежи на OIF с възможност за задаване на въпроси към участниците: https://www.facebook.com/OIFrancophonie

През декември 2020 г. ще се поведе разговорът: „Смъртното наказание във франкофонския свят: тенденции, предизвикателства и перспективи“, а след това през януари 2021 г .: „Борба срещу детски бракове, ранни бракове и принудителните бракове във франкофонското пространство”.

Международната организация на Франкофонията включва 88 държави и правителства: 54 пълноправни членове (между които и България), 7 асоциирани членове и 27 наблюдатели.

Повече информация за Франкофонията ще намерите на: www.francophonie.org

Публикацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: OIF