Франц Велзер-Мьост ще дирижира Новогодишния концерт на Виенската филхармония

Публикувано:
10:51ч / 22.10.2022г
Брой прочитания:
136
Брой коментари:
0

Виенската филхармония е подготвила 14 премиерни изпълнения на творби, незвучали досега на Новогодишен концерт във Виена.  

На 1 януари 2023 г. австрийският диригент Франц Велзер-Мьост ще застане за трети път след 2011 и 2013 г. на диригентския пулт за Новогодишният концерт в Златната зала на виенския Музикферайн. Маестро Мьост дебютира като диригент пред Виенската филхармония през 1998 г. и така полага началото на едно блестящо артистично партньорство.

Франц Велзер-Мьост
© Julia Wesely

Диригентът, който от 2002 г. е музикален директор на Cleveland Orchestra (формацията е в т.нар. Big 5 на Америка заедно със симфоничните оркестрите на Ню Йорк, Чикаго, Бостън и Филаделфия), има редица участия с Виенската филхармония в Австрия и чужбина, като сред тях е и незабравимият „Концерт в лятна нощ в двореца Шьонбрун” през 2010 г., когато над 100 000 души слушаха на открито музиката на Джон Уилямс към сагата „Междузвездни войни”.

Музикалното събитие през първия ден от Новата година е концертът на Виенската филхармония.  По традиция концертът представя вечната музика на композиторите от династията Щраус. Програмата на новогодишния концерт ще включва творби от Йохан, Йозеф и Едуард Щраус, Карл Михаел Цирер, Йозеф Хелмесбергер и Франц фон Зупе. „По време на подготовката на концерта открихме голям брой неизпълнявани досега произведения на семейство Щраус и на композиторите, творили в този период. Доволни сме, че успяхме да ги включим в програмата, така че тази година ще имаме почти само премиерни изпълнения на Новогодишния концерт“, каза Велцер-Мьост. 14 от общо 15 произведения в програмата на 1 януари 2023 г. ще прозвучат за първи път на Новогодишен концерт във Виена.

Но традициите са, за да се спазват. Както всяка година, така и този път концертът ще завърши с три последователни биса: с бърза полка, с валса «На хубавия син Дунав» и с «Радецки Марш», при който публиката пляска в такт. Тези концерти не само радват публиката в Музикферайн, но са изключително популярни и в целия свят. Новогодишният концерт 2023 ще бъде излъчван от австрийската телевизия ORF и ще се предава пряко от 70 телевизии и над 300 радиостанции на пет континента.

Снимките могат да бъдат публикувани безплатно при посочване на авторските права:

Източник: Бюро за международни връзки на Община Виена в София