Дни на българското кино в Тунис

Публикувано:
09:14ч / 20.10.2022г
Брой прочитания:
185
Брой коментари:
0

В периода 21-23 октомври в Тунис ще се проведат Дни на българското кино. Проектът се реализира по инициатива на посолството на Република България в Тунис в сътрудничество с Държавния културен институт към министъра на външните работи, Министерство на културата на Тунис и тунизийския Киноцентър. Домакин на събитието е Дворецът на културата в Тунис.

В рамките на три дни ще бъдат представени 3 документални и 3 игрални съвременни български филма. Панорамата от игрални филми представя „Чужденецът“ (2012 г.) на режисьора Ники Илиев и два филма на режисьора Станислав Дончев – „Писма от Антарктида“ (2019 г.) и „Дъвка за балончета“ (2017 г.). Панелът от документални продукции включва „Завет, писмата на баща ми“, филм, посветен на проф. Минко Балкански (2022 г.) с автор Албена Ненкова, „Антарктида“ (2020 г.) с автор Живко Константинов и „Пътят на светлината“ (2021 г.), с продуцент проф. д.ф.н. Анна-Мария Тотоманова, режисьор Иван Радев. Всички филми, включени в панорамата, са любезно предоставени от техните автори със съдействието на Държавния културен институт към министъра на външните работи и са с френски субтитри.

В Двореца на културата в град Тунис по време на филмовите дни ще бъде открита и най-новата пътуваща фотоизложба в колекцията на ДКИ „България от птичи поглед“. Тя е авторската селекция от 25 голямоформатни фотографии на фотографа Александър Иванов и са автентично пътешествие чрез живописните и внушителни въздушни кадри, които авторът е запечатал с обектива си, прелитайки стотици километри с моторен делтапланер над различни краища на България.

Кинопанорамата, представяща някои филми от съвременната българска кинематография, и фотоизложбата целят популяризирането на българската култура и изкуство в Тунис и активиране на използването на културната дипломация като инструмент на взаимодействие.

Източник: Държавен културен институт към МвНР