Главният диригент на Виенската държавна опера Алфред Ешве представя „Ероика“ със Софийската филхармония

Публикувано:
08:29ч / 03.02.2019г
Брой прочитания:
235
Брой коментари:
0

Главният диригент на Виенската държавна опера застава за първи път пред Софийската филхармония на 3  февруари, за да представи Бетовеновата „Ероика“ – „най-великата симфония на всички времена“, според класация на „Би Би Си Мюзик Магазин“. В програмата са включени още: Увертюра към „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт и Симфония No 8 „Недовършена“ на Франц Шуберт.

Маестро Алфред Ешве е известен като изтънчен познавач на Виенската музика. Дългогодишен главен диригент на Виенската държавна опера, постоянен гост диригент на Хамбургската опера, той е работил с най-големите оперни театри и артисти на нашето време. Много популярен е записът на „Любовен елексир“ на Доницети с участието на Анна Нетребко и Роландо Вилазон, както и участието му в постановката на „Граф фон Люксембург“ на Лехар в Театър ан дер Вин.

Абсолютна звезда във Виена, в творческата му биография се вписват и сътрудничества повечето големи европейски симфонични оркестри. Ешве диририжира Виенския бал на операта през 2009 и 2010 година, както и виенските балове в Москва от 2003 насам. Програмата, която Маестрото е подбрал, представя най-доброто от света на класическата музика.

Повече от 200 години след написването ѝ Третата симфония на Бетовен, наречена „Ероика“, продължава да триумфира по световните сцени. Преди няколко години 150 от водещите в света диригенти я обявиха за най-великата симфония на всички времена в класация на „Би Би Си Мюзик Магазин“. Първоначално посветена на Наполеон, няколко години след написването ѝ получава названието „Голяма героична симфония в памет на един велик човек”, който вече е въображаем герой, а не самопровъзгласеният френски император.

„Когато след началните тактове обоят и кларинетът изсвирят своите очарователни мелодии в унисон с тихия звук на цигулките, всяко дете може да признае авторството. И със спотаено възклицание, почти като шепот, то преминава през залата: Шуберт! Преди да е едва влязъл, те го познават по стъпките му, по начина, по който „отваря вратата“ на романтичната си симфония“. – Пише критикът Едуард Ханслик за премиерата на „Недовършената“ симфония на Шуберт. Независимо че са правени опити за нейното дописване след смъртта на композитора, времето доказва нейното съвършенство такава, каквато Шуберт ни я е завещал.  От създаването си преди близо 200 години досега тя е получила неизброимо количество интерпретации. Николаус Арнонкур, например отбелязва в нея лекотата, изяществото и изтънчеността. Ленард Бърнстейн подчертава драматизма й, считайки го за централен, а Херберт фон Караян се фокусира на встъплението, определяйки го за най-важно. Каква ще бъде интерпретацията на Алфред Ешве?

Билети за концерта на цени от 12 до 25 лева са налични на касата на зала „България“, в Ивентим, Ипей и Тикетсбг.

Източник: Софийска филхармония