Годишни награди на БТПП за постижения в икономиката

Публикувано:
15:03ч / 04.12.2018г
Брой прочитания:
246
Брой коментари:
0

За 25-ти път Българска-търговско промишлена палата (БТПП) връчи годишните си награди на тържествена церемония, която се проведе в София хотел Балкан. Сред официалните гости на събитието бяха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

По време на награждването бяха отличени фирми, браншови организации, регионална палата, посланик, търговски представител, медия и журналист. За 2017 г. участвалите фирми са над 6500, а приходите им образуват 83% от брутния вътрешен продукт на страната. “През тази година разширихме дигитализацията и присъствието на БТПП в социалните мрежи, за да може целите ни да достигнат до всички като продължават усилията да информираме компаниите възможно най-скоро за планираните промени в икономическата среда – това го правим както на национално, така и на международно ниво”, коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов.

С наградата „Медия на годината” Българската търговско-промишлена палата отличи bTV Новините. Призът се връчва заради обективно представяне на актуалните икономически проблеми. Водещата на „Новините” и автор на рубриката „Чети етикета” Биляна Гавазова прие наградата от името на целия новинарски екип. „Това наистина е колективна награда и тя е за всички колеги, които отразяват икономически новини. Те са изключително важни, защото това са новините, които „бъркат в джоба” ни всеки ден. Така че това признание, тази награда означава, че ние имаме добра чувствителност към тези новини и наистина успяваме да отговорим на очакванията на хората и да им даваме информацията от която имат нужда”, каза Биляна Гавазова

Oт бизнес отдела на Информационна агенция и вестник „Монитор“ Венцислав Генков е носител на голямата награда на БТПП. Той получи приза за журналист за обективно отразяване позициите на палатата по актуални стопански теми, с ясен сигнал за проблемите на българския бизнес и ролята на браншовата организация в негова защита.

Външният министър Екатерина Захариева посочи, че „основен приоритет за правителството е образованието, но аз, като външен министър, се стремя да подобря взаимоотношенията ни с другите страни във връзка с трудовата миграция”. По нейни думи, когато са налице добри икономически отношения и туристически обмен между страните, няма политик, който да разруши тези взаимоотношения.

“Резултатите показват, че българските фирми са конкурентоспособни и иновативни, затова и очакваме още добри резултати”, коментира заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. Доказателство за думите му са ръстът на износа за 2018 г. в размер от 15% .

Вицепремиерът Екатерина Захариева награди с бронзова статуетка “Хермес” и грамота фирмата Черногор Агро” ООД за нетни приходи от продажби 2017/2016.

За първо място в класацията за максимална величина на печалбата на 100 лв. собствен капитал, наградата получи “Билдникс” ЕООД.

В категорията на 100 лв. приходи от продажби през 2017 г. с първо място бе отличена фирмата “Интерком” ЕООД, класирана

За категория “50 фирми, класирани по изменението на печалбата през 2017/2016” на първо място бе отличена “Градус-1” ЕООД.

В съревнованието за фирми, реализирали максимални приходи в националните райони за планиране през 2017 г. бяха наградени “Олива” АД, “Афер България” ЕООД, “Амилум България” ЕАД, АД, “Папас Олио” АД и “КЦМ” АД. Наградата на “Аурубис България” в същата категория беше връчена от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

Наградата за “Отлично малко и средно предприятие 2018 г.” получиха “Дак-22” ЕООД.

Асоциацията на интериорните дизайнери в България бе отличена на първо място за браншова организация, а за регионална търговско-промишлена палата бе наградена Бургаската търговско-промишлена палата.

За заслуги към развитието на дипломатическите отношения между Китай и България бе награден Н. Пр. г-н Джан Хайджоу, а за приноса си към активиране на икономическото сътрудничество между България и Австрия бе наградена г-жа Улрике Щрака, която в момента работи за Посолството на Република Австрия в Република България.

По повод годишните награди БТПП получи поздравителен адрес от министъра на туризма Николина Ангелкова.

Повече подробности за наградените фирми 

Източник: БТПП