Големият град в ръцете на малките

Публикувано:
18:58ч / 17.08.2023г
Брой прочитания:
187
Брой коментари:
0

От 21 до 25 август децата могат свободно да влизат в общината на Виена в рамките на ваканционната програма „Хайде в кметството!“ и да поемат управлението.

През тази седмица на децата са поверени въпроси като сметоизвозване, охрана, пощи, банково дело. Забавленията са гарантирани в къта за игри, в градината с правилата за движението по пътищата, в ателието за рисуване, на картинг пистата. Разбира се, в детския град може и да се учи – например в библиотеката. Отворено е от понеделник до петък от 10 до 17 ч. Входът е свободен. Право на участие имат всички деца от 6 до 13 години. Детският град е табу за придружаващите възрастни. За тях има обособени чакални в двора на кметството.

©Barbara Mair

Всички жители на Детския град получават паспорт и собствена валута в службата за регистрация, след което могат да започнат да си търсят работа. Дали като журналисти, боклукчии или охрана – децата се грижат за всичко. От спечелените детски пари се плащат данъци, след това те могат да бъдат внесени в банката или да се харчат за игри или в магазина на детския град. Който желае, може да си купи парцел и да си построи къща. Тези, които искат да се пробват като репортери, пишат статии за детския вестник. А в общинската телевизия младите редактори и оператори правят свои собствени телевизионни репортажи.

©Barbara Mair

Цялата власт на децата!

Всеки ден в детския град се провеждат общински избори. Който се кандидатира и спечели, на следващия ден е кмет или общински съветник, участва в приемането на закони и в определянето на данъците. Всеки ден в кметството има и срещи с политици. Общинските съветници на Виена и представителите на районите посещават детския град или канят делегации на малчуганите в офисите си. Най-важната политическа среща е посещението при кмета Михаел Лудвиг, който ще отговаря на въпроси на деца-журналисти на 23 август.

Източник: Община Виена I Международни офиси - София