Гръцки зимен план за примамаване на северноeвропейци

Публикувано:
12:16ч / 20.09.2022г
Брой прочитания:
427
Брой коментари:
0

Гръцкият вестник „Катимерини“ иинформира, че експертите в сферата на туризма са подели кампания на стойност 20 млн. евро за удължаване на туристическия сезон и след октомври, до ноември, а, при определени условия, и през останалите зимни месеци. Планът се основава на нарастващия интерес на северноевропейци, възнамеряващи да прекарат част от зимата в Гърция, с оглед спестяване на средства за топлинна енергия. На практика това означава, че Гръцката организация по туризма ЕОТ ще инвестира рекордната сума от 20 млн. евро в рекламни кампании заедно с водещи туроператори и авиолинии за популяризиране на страната като идеална туристическа дестинация. Тази програмата бе оповестена от министър-председателя Kириакос Мицотакис на Солунското международно изложение, а по нея министърът на туризма Василис Кикилиас работи вече от няколко месеца. Той бе в Германия и Австрия тази седмица, а през следващата ще посети Швеция и Франция.

По всичко личи, че Гърция ще осъществи идеята за удължаване на туристическия сезон с примамката на по-топлото време и енергийното спестяване, които тя може да осигури на пенсионери и други категории пътешественици, идващи от север, казва Кикилиас пред “Катимерини“.

Вече в една или друга степен на програмата откликват германската Lufthansa и всички нейни дъщерни компании (Eurowings, Swiss, Brussels, Austrian e и др.), холдингът TUI, Der Touristik, Apollo, специализирана в пътувания за скандинавските пазари, Seniorenreisen, сред чиято клиентела доминират асоциации на австрийски пенсионери, Ideal Tours, Springer Reisen и други, с които министърът вече е имали контакти.

Кикилиас казва, че целта е да бъдат поддържани разписанията на всички съществуващи полети от Северна и Централна Европа към Гърция – чийто брой вече се е увеличил в сравнение със същия период през 2019 г. – и да станат повече през зимните месеци, особено в периода ноември-март. Инициативата включва финансиране на широкоспектърна копромотираща програма за пътуване в Гърция през зимата и е разработена в сътрудничество между Атинското международно летище „Елефтериос Венизелос“ и Fraport-Гърция. Наред с това масирано промотиране на гръцки дестинации, и особено на островите Крит, Родос, Кос, градовете Атина и Солун, Министерството на туризма уверява, че в споменатите дестинации ще има на разположение минимален брой хотелски легла.

Здравка Михайлова, Атина

 Първата снимка към публикацията е от остров Родос, Ротонда, минерални бани Калитеа. Древните гърци добре познавали района. Рицарите йоанити също знаели за целебните свойства на минералните води. Минералният извор обаче става особено популярен по време на италианското управление над Додеканезите (1911-1948). По времето, когато Марио Лаго (Mario Lago) е губернатор на италианските острови в Егейско море, от 1922 до 1936 г., се разгръщат инициативи за подобряване живота на италианските заселници на Родос. През 1927 г. по негово нареждане е направен химически анализ на водите, за да бъде определена пречистващата и терапевтична полза от тях. Архитектът Петрио Ломбардия (Petrio Lombardia) започва проектирането на комплекса минерални бани, открит на 1 юли 1929 г.  Минералните бани се отличават с красиви архитектурни елементи, сред които Ротондата, веранди, екзотични тераси и характерните за Додеканезите мозайки от заболени морски камъчета. Елегантността на минералния комплекс често го прави предпочитано място за брачни тържества.

Снимката вляво e изглед от Асклепиона на остров Кос, Додеканези. В античността там е бил почитан култът към бог Асклепий, било е място за лечение и преподаване на медицински знания. Там е преподавал Хипократ, един от най-здначимите представители на медицинското познание в древността, в школа, основана от самия него в Асклепиона.

Източник: www.evropaworld.eu