Индия кацна на Луната

Публикувано:
16:47ч / 23.08.2023г
Брой прочитания:
156
Брой коментари:
0

Спускаемият модул на индийския апарат „Чандраян-3“ успешно кацна на повърхността на Луната, съобщи Индийскта организация за космически изследвания (ISRO).

Това се случи днес, 23 август, в 15,43 ч българско време. С тази историческа мисия Индия стана първата държава, осъществила меко кацане в района на Южния полюс на Луната, където има големи залежи от лед. Само преди дни на същото място се разби руската станция „Луна-25“. Индия стана по този начин едва четвъртата държава, спуснала успешно космически апарат на Луната, след СССР, САЩ и Китай.

Рискованата операция със спускаемия модул „Викрам“ бе предавана на живо по интернет от центъра на управление на полетите на  ISRO. Историческото кацане бе проследено и от индийския министър-председател  Нарендра Моди, който участваше в срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург (ЮАР). Той наблюдаваше втренчено как бяха включени двигателите за обратна тяга, които забавиха скоростта на падане към повърхността на Луната. Когато индикаторите отчетоха, че модулът е само на 19 метра височина, залата избухна в аплодисменти.

Премиерът Моди произнесе пламенна реч на хинди и английски, в която благодари на индийските космически експерти. Той нарече успешното кацане „радостно събитие“ и изтъкна, цитиран от Би Би Си: „Ние стигнахме там, където нито една друга държава не можа да стигне“.

Премиерът Моди обаче допълни, че това е постижение не само на неговата страна, а на цялото човечество. Същевременно от ISRO разпространиха следното съобщение в социалната мрежа Х (бившата Туитър) от името на мисията „Чандраяан-3“: „Индия, аз стигнах до моята дестинация, и вие също! „Чандраян-3“ успешно осъществи меко кацане на Луната на 23 август 2023 г.“.

Мисията стартира на 14 юли. „Чандраян-3“ е третият апарат за изследване на естествения спътник на Земята, който Индия изстрелва. Началото на индийската лунна програма беше поставено с орбиталния апарат „Чандраян-1“, който беше изпратен към Луната през 2008 г. На борда му работеше и български прибор на име “РАДОМ-7”, който измерваше нивата на космическа радиация. Втората лунна мисия на Индия „Чандраян-2“ стартира през 2019 г. и освен извеждането на апарат в орбита включваше и кацане на модула „Викрам“. Тя завърши с неуспех – спускаемият модул се разби при сблъсъка с лунната повърхност, но орбиталната станция „Чандраян-2“ продължава да обикаля около естествения спътник на Земята. Тя установи контакт с „Чандраян-3“ и помогна на „Викрам“ да осъществи мекото кацане на лунната повърхност.

ISRO планира да изучава химическия и минералния състав на повърхността на Луната. Очаква се луноходът на мисията „Чандраян-3“ – 26-килограмовият „Прагян“, да функционира на Южния лунен полюс в рамките на едно лунно денонощие, равняващо се на 14 земни. 

Владимир Дворецки

Повече скрийншотове от директното излъчване на ISRO може да видите тук.

Източник: www.evropaworld.eu