Инсинераторът на Хундертвасер във Виена става на половин век

Публикувано:
09:36ч / 27.11.2021г
Брой прочитания:
704
Брой коментари:
0

Ексцентричният художник определя това свое произведение като паметник на едно по-добро бъдеще без отпадъци.

Снимка © EurocommPR
Снимка © EurocommPR

Единият от четирите виенски завода за изгаряне на битови отпадъци, който е и може би най-известният, тази година навършва половин век. Заводът е разположен покрай канала на река Дунав в района Шпителау, отдалечен само на десет минути път с кола от центъра на Виена. Той е уникален поради факта, че фасадата му е дело на прочутия австрийски художник, архитект и екозащитник Фриденсрайх Хундертвасер.

Инсинераторът влиза в експлоатация през 1971 г. като част от ТЕЦ Шпителау, но пожар през 1987 г. унищожава големи части от него и нанася щети за повече от милиард шилинга (ок. 74 млн. евро). Вместо да бъде съборена, инсталацията се изгражда наново на същото място, защото там са налични инфраструктура и техника за производство на топлинна енергия и защото боклукът се изгаря там, където възниква – в центъра на града. През 1988 г. Виенската община кани Хундертвасер, който трябва да превърне  Шпителау и в произведение на изкуството. Художникът е изправен пред нелеко решение, защото е представител на Зелената партия и е трябвало да бъде убеден, че изгарянето на боклука е най-доброто разрешение на въпроса с отпадъците, след като те веднъж са произведени. Хундертвасер приема оценката на експертите и се заема с дизайна.

Снимка © Wien Energie

Новата сграда е готова през 1992 г. Годишно днес тук се изгарят около 250 000 тона боклук, от който се произвежда електрически ток за 50 000 домакинства и топлинна енергия за над 60 000 домакинства. За да бъде термичната обработка максимално щадяща околната среда, инсталацията е снабдена със сложна система от пречистващи филтри. Използвани са най-модерни технологии, така че заводът заема първо място по екологични стандарти.

Разноцветната фасада, златното кълбо на комина, озелененият покрив и новозасадените дръвчета превръщат Шпителау в неповторима гледка и символ на Виена наравно с катедралата Свети Стефан и Виенското колело. Междувременно заводът е сред най-известните туристически атракции и една от най-сниманите сгради във Виена. Годишно там се провеждат 420 екскурзионни обиколки за над 10 000 души.

Източник: Бюро за международни връзки на Община Виена в София