Изложба на древни римски мозайки от Капитолийските музеи

Публикувано:
13:50ч / 15.05.2019г
Брой прочитания:
782
Брой коментари:
0

DSC00275DSC00260На 15 май от 18:00 ч. в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) се откриват изложбите „Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи“ и „Усет за разкош: Римски мозайки от България“. Организатори са Италианският културен институт в България, НАИМ – БАН и Капитолийските музеи в Рим. На откриването ще присъстват господин Боил Банов, министър на културата, Н.Пр. Стефано Балди, посланик на Италия в България, г-жа Луиджинна Педди, директор на Италианския културен институт, доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ при БАН, и представителите на Капитолийските музеи Надя Аньоли и Серена Гулиелми, куратори на италианската изложба.

„Това събитие е израз на отличните двустранни отношения между Италия и България и на общите ценности, които нашите страни споделят,“ отбеляза Н.Пр. Стефано Балди и добави: „За мен е чест да представим тези уникални мозайки, които за първи път ще бъдат изложени извън Рим.“

В 140-та година на дипломатическите отношения между Италия и България изложбите ни припомнят ценностите на общото минало и настояще на двете страни.

България притежава красиви мозайки, повечето от които в Пловдив, другата европейска столица на културата през 2019 г., заедно с италианския град Матера – друга обща черта между двете страни.
По този повод в музея посетителите ще имат възможност да видят мозайки, открити на българска територия, което позволява сравнение на декорацията, символиката и фигуративните теми.

01Timarete OKИзложбата „Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи“ представя фрагменти от 21 мозайки от Рим от І в. пр. Хр. до ІV в. сл. Хр., открити във втората половина на ХІХ и началото ХХ в. при изкопни работи в града. Наред с подовите мозайки от частни и обществени сгради са представени и стенни мозайки, характерни за района на Рим от императорската епоха. Сред експонатите са и примери, открити в гробници. Мозайките са изработени от кубчета от различни видове варовик и мрамор, и стъклена паста. Те дават идея за обстановката в домовете на богатите римляни, но също за възможностите и вкуса на представители на средната прослойка от римското общество. Най-впечатляващите от тях са открити във вили и градски градини на римската аристокрация.

Колекцията ще даде възможност на посетителите да се възхитят на наскоро реставрирани мозайки от републиканската епоха до времето на късната империя, както и да разгледат различни декоративни мотиви и да направят връзка с настоящите концепции на изкуството и графичния дизайн. Това са уникални творби, даващи представа за римското общество.

DSC00281DSC00282Мозайките от Капитолийските музеи са съпътствани от постерната изложба „Усет за разкош: Римски мозайки от България“, която показва едни от най-представителните римски мозайки от територията на България, датирани от втората половина на І в. сл. Хр. до около средата на V в. Те са разкрити при археологически разкопки в сгради в големите градски центрове от императорската епоха – Улпия Ескус, Марцианопол, Филипопол, Пауталия, Никополис ад Нестум, и в извънградски имения. Част от изложбата е фрагмент от мозаичния под на сграда от Августа Траяна, открита преди десет години при спасителни разкопки в Стара Загора, която представя спътници на Дионис, богът на възраждащата се природа, виното и опиянението (на снимкита вляво). Мозайките представляват израз на възможностите и амбициите на римския провинциален елит, както и на стремежа им да следват водещите художествени тенденции на епохата по отношение на мозаечното изкуство. На снимката вдясно е част от подова мозайка от базиликата Св. София, първата четвърт на IV век, намерена в град София. Орнаменталната композиция се състои от два кипариса, преплетени лозови вейки, вази и птици и представлява символично изображение на християнския рай.

DSC00253D075На пресконференцията ден преди откриването на изложбите доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ при БАН, подчерта, че идеята да бъдат показани римски мозайки в София е на г-жа Луиджинна Педди, директор на Италианския културен институт в България. „Мозайки трудно се транспортират и когато получихме предложението на г-жа Педди, веднага се съгласихме, защото не помня досега да са били излагани такива мозайки. Подобни начинания изискват отлична организация и координация. Изложбата ще бъде наистина нещо необикновено.“ – каза доц. Попов. Той добави, че е предложил в паралелна изложба да бъдат показани и римски мозайки по българските земи. Събитието е посветено и на 150-годишнината от създаването на Българското книжовно дружество, предшественик на БАН. Г-жа Луиджинна Педди поясни, че тези мозайки са като моментни снимки от живота в Древен Рим. Комуникацията чрез изображения е много важна в нашето съвремие, но и римляните са осъзнавали важността й. Те са имали визия за глобализация и са искали да разпространяват своите ценности. В мозайките ни впечатляват и цветовете – те са като „пиксели на времето“ и привличат вниманието. Интересно е също и това, че някои изображения са станали толкова популярни, че ги възприемаме като част от всекидневието ни. Изложбата ни показва, че археологията не е само за специалисти – добави г-жа Педди.

DSC00255DSC00259Представителката на Капитолийските музеи г-жа Надя Аньоли (вляво) изтъкна, че българските посетители ще имат възможност да видят експонати, които изключително рядко се представят на други изложби. Всеки от тях има своята археологичен контекст и естетическа стойност. Пъстротата на мозайките се дължи на разноцветните мрамори, които са били докарвани в Рим от покорените земи. Всеки мрамор има своята характеристика, както и материалите от територията на днешна Италия. Много са интересни изображенията от гробищните паркове. Сред тях често се среща паунът, символ на безсмъртието.

Г-жа Серена Гулиелми (вдясно), която е и автор на каталога за изложбата, даде повече информация за самото откриване на мозайките. Това е станало в края на ХIХ век, когато след обединението на Италия през 1870 г., Рим е избран за нейна столица. Тогава започва усилено строителство на нови административни и жилищни сгради и при изкопаването на основите им са изникнали останките от древни постройки с мозайки и статуи. По онова време за стойностни находки са се смятали статуите, а на мозайките са били подценявани, затова голяма част от тях са били унищожени. Някои от най-красивите образци обаче са запазени и са достигнали до нас.

DSC00279DSC00262По-късно, когато журналистите, присъствали на пресконференцията, имаха възможност да видят изложбата с римските мозайки, г-жа Серена Гулиелми ни посочи един от най-интересните експонати – портрет на атлет, открит в римските терми (на снимкита вляво) и ни обърна внимание колко е реалистичен. За друго привличащо погледа изображение (на снимкита вдясно) тя обясни, че символизира есента и е част от голяма мозайка, която е изобразявала четирите сезона. Темата за сезоните присъства и в други находки от Древния Рим.

Изложбите могат да бъдат посетени в НАИМ при БАН от 16 май до 28 юли 2019 г.

Още снимки от откриването и от самите изложби може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: Италианският културен институт в България и www.evropaworld.eu