Изложба с илюстрации на Андре Дьорен към „Сатирикон“

Публикувано:
11:23ч / 15.06.2015г
Брой прочитания:
428
Брой коментари:
0

satirikon-affiche-3 Музеят за история на София е домакин на изложбата „Сатирикон: 33 гравюри на Андре Дьорен“. Тя е организирана от Посолството на Република Франция и Френския институт в България. Официалното откриване беше на 12 юни и в него участва лично Харлем Дезир, държавен секретар по европейските въпроси на Франция. Присъстваха кметът на столицата Йорданка Фандъкова, заместник-кметът Тодор Чобанов, френският посланик Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, директорът на Френския институт Гийом Робер.

Изложбата представя 33 гравюри на френския художник Андре Дьорен (1880-1954 г.). Той, заедно с Анри Матис, е сред най-ярките представители на „фовизма“ – художествено направление в изобразителното изкуство от началото на 20 в.. Творческият му път го среща с художниците Жорж Брак и Пабло Пикасо, както и с поетите Гийом Аполинер, Макс Жакоб, Андре Бретон – илюстрира книги и на тримата.

През 1934 г. издателят Амброаз Волар възлага на Андре Дьорен илюстрирането на „Сатирикон“ на Петрониус Арбитър – произведение от I в., най-старият нравствен роман в световната литература. В книгата с чувство за хумор се разказва за нравите на Римската империя по времето на Нерон и рисунките на Дьорен с лекия си, често шеговит щрих, са подходящо допълнение към сюжета.

Изложбата „Сатирикон: 33 гравюри на Андре Дьорен“ може да бъде видяна до 5 юли в Музея за история на София на пл. „Бански“ 1.

Източник: Музеят за история на София и www.evropaworld.eu