Камий Тома се включва в сезона на Софийската филхармония

Публикувано:
15:18ч / 02.10.2022г
Брой прочитания:
107
Брой коментари:
0

След като очарова българската публика със своето емоционално изпълнение на Концерта за виолончело на Шуман, носителката на наградата Ехо Класик и артист на „Дойче Грамофон“ Камий Тома се завръща на сцената на зала „България“ на 6 октомври. Със Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров тя ще представи прочутия виолончелов концерт на Антонин Дворжак.
Как не съм знаел, че може така да се напише концерт за виолончело! Отдавна бих го написал!”. – възкликва очарован Брамс, когато чува за първи път гениалната творба на своя колега.
Софийската публика ще го чуе в едно вдъхновено и чувствено изпълнение от младата френска виолончелова звезда.

Маестро Тодоров допълва програмата с Първата симфония на българския гений Веселин Стоянов, която Софийската филхармония не е изпълнявала вече 60 години. Концертът се посвещава на 120-годишнината от рождението на композитора.

Родена в Париж, Камий обикаля света със своето легендарно виолончело „Feuermann“,

създадено от Страдивари през 1730 г. и предизвиква възторг сред публиката на няколко

континента. Нейната виталност и изключителна чувствителност на музикант, съчетани

с прецизна техника и слънчева усмивка, я превръщат в мечтан партньор за някои от

най-големите оркестри и диригенти.

По време на първия локдаун тя свири от покривите на Париж за своите съграждани, а

клиповете в социалните мрежи я направиха звезда и сред най-младите. По-късно прави стилна поредица от изпълнения в най-красивите музеи на френската столица за престижния лейбъл „Дойче Грамофон“.

Звездата на Камий Тома изгрява на международната сцена през 2017г., когато печели заветно място в списъка на  въпросната звукозаписната фирма  – тя е първият виолончелист, подписал договор с “Дойче Грамофон“ за повече от 40 години. Тя започва да учи виолончело на четиригодишна възраст. Заради бързия ѝ напредък още на 10 години е приета в Националната консерватория в Париж. След завършването ѝ, продължава да учи в Консерваторията за музика и танци в Aulnay-sous-bois – Франция. Завършва обучението си в Германия – във Висшето училище за музика „Ханс Ейслер” в Берлин и във Висшето училище за музика „Ференц Лист” във Ваймар.
Камий побеждава в много конкурси, сред тях са: „Леополд Белан” в Париж, „Едмон Баер” в Брюксел, „Антонио Янигро” в Пореч – Хърватия. През 2014 печели наградата за изгряваща звезда Les Victoires de la Musique (френският еквивалент на наградите „Грами“ в САЩ). В същата година, поканена да представи Белгия в конкурса на Европейския съюз за радио и телевизия, тя е удостоена с първа награда и обявена за „Нов талант на годината”. През 2017 г. нейният албум „Reminiscences“ печели наградата „Echo Klassik“. Известният турски композитор и пианист Фазил Сай създава специално за Камий Тома своя виолончелов концерт „Never Give Up”.
Тя завладява световните сцени с поразително темпо. Работила е с много европейски оркестри, сред които: Синфония Варсовия, Филхармонията в Баден Баден, Оркестър Ламурьо, Националния оркестър в Лил, Филхармоничния държавен оркестър в Хамбург, Оркестър де Пикардия, Брюкселската филхармония, Словашкия филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Словашко радио, Симфоничния оркестър на Бретан, Кралската филхармония в Лиеж и др.
Сред диригентите, с които е работила, са Пааво Ярви, Мико Франк, Марк Сустро, Кент Нагано, Дарил Анг, Стефан Деньов и др.

Билети за забележителното събитие са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Пълната програма на Софийската филхармония може да намерите на: https://sofiaphilharmonic.com/

Следете Facebook страницата на филхармонията: https://www.facebook.com/sofiaphilharmonic
Twitter: https://twitter.com/sofiaphilh

Instagram: https://www.instagram.com/sofiaphilharmonic

Намерете ни и в Youtube: https://www.youtube.com/c/SofiaPhilharmonic

Източник: Софийска филхармония